Hemliga tvångsmedel
Skriftlig fråga 2017/18:1510 av Tomas Tobé (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2018-06-15
- Överlämnad
- 2018-06-15
- Anmäld
- 2018-06-18
- Sista svarsdatum
- 2018-06-27
- Svarsdatum
- 2018-07-12
- Besvarad
- 2018-07-12
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Polisen och de brottsbekämpande myndigheternas användning av hemliga tvångsmedel kan vara av stor vikt för att på ett effektivt sätt bekämpa grov brottslighet. Användningen av hemliga tvångsmedel innebär att polisen får tillgång till viktig information. Det kan handla om konkreta uppgifter men även röra uppgifter om exempelvis nätverk, relationer eller uppgifter av mer allmän betydelse.
De krav som i dag uppställs för användandet av vissa former av hemliga tvångsmedel är dock för höga. Det kan till exempel vara svårt för polisen att i inledningen av en förundersökning bedöma exakt vilken brottsrubricering och vilket straff som utredningen kan utmynna i.
För att skapa bättre förutsättningar för polisen att utreda grova brott vill Moderaterna göra en allmän översyn över de bestämmelser som reglerar hemliga tvångsmedel. Moderaterna vill exempelvis att hemlig teleavlyssning och hemlig kameraövervakning ska kunna ske vid förundersökningar som rör brott med minimistraff om fängelse i ett år. Vi vill även sänka ribban så att hemlig rumsavlyssning ska kunna ske för brott med minimistraff om fängelse i två år.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie-och inrikesminister Morgan Johansson:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att sänka gränsen för hemliga tvångsmedel och på så sätt skapa bättre verktyg för polisen att bekämpa grov brottslighet?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1510 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2017/18:1510 av Tomas Tobé (M)
Hemliga tvångsmedel
Tomas Tobé har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att sänka gränsen för hemliga tvångsmedel och på så sätt skapa bättre verktyg för polisen att bekämpa grov brottslighet.
De nuvarande reglerna kring hemliga tvångsmedel är utarbetade över lång tid och framtagna med noggrann omsorg. Det finns trösklar som bestämmer när ett hemligt tvångsmedel får användas. Dessa är en del av en helhet och inte avsedda att höjas eller sänkas på ett lättvindigt sätt. Redan idag finns dock vissa ventiler i lagstiftningen som gör det möjligt att använda hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation (hemlig teleavlyssning) och hemlig kameraövervakning även när de föreskrivna gränserna inte är uppnådda. Reglerna för användning av hemliga tvångsmedel inrymmer svåra och viktiga avvägningar mellan brottsbekämpningens effektivitet och enskildas integritet. Härtill kommer att hemliga tvångsmedel är mycket resurskrävande att verkställa.
En ändring av regelverket måste alltså föregås av mycket noggranna analyser av hur förändringen skulle kunna genomföras i praktiken och om det är det mest effektiva sättet att använda polisens utredningsresurser.
De signaler regeringen hittills fått från den brottsbekämpande verksamheten är främst att de tvångsmedel som finns måste kunna verkställas på ett effektivare sätt. Därför har regeringen låtit utreda ett nytt hemligt tvångsmedel: hemlig dataavläsning. Ett förslag om detta, som möjliggör avlyssning även av krypterade dataflöden, har lämnats och nyligen remitterats. Regeringen har även låtit utreda hur vissa beslut om hemlig avlyssning ska kunna fattas enklare och effektivare. Det förslaget är nu ute på remiss. För regeringen är effektiva utredningsverktyg för de brottsbekämpande myndigheterna en viktig och högt prioriterad fråga.
Stockholm den 12 juli 2018
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.