Hedersrelaterade brott och hur de utreds

Skriftlig fråga 2016/17:1644 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-21
Överlämnad
2017-06-21
Anmäld
2017-06-26
Svarsdatum
2017-06-28
Sista svarsdatum
2017-06-28
Besvarad
2017-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Hedersrelaterad brottslighet avser gärningar vilka av en familj och släkt riktas mot en eller flera av familjens medlemmar. De som drabbas av detta har på något sätt genom sitt agerande utsatt – eller riskerar att utsätta – familjens heder för skam och vanära. Motivet till brotten är enligt Polis- och Åklagarmyndigheternas definition av hedersrelaterad brottslighet att förhindra det sistnämnda eller att reparera skadorna av det förstnämnda.

Till sin natur är hedersbrott komplexa. I dagsläget är det mycket som pekar på att de inte utreds och bevissäkras på liknande sätt som övriga brott, trots att de ska göra det. Till exempel har polisens nationella operativa avdelning (NOA) tidigare pekat på att användningen av tvångsmedel och utredningsmetoder vilka är tillgängliga för polisen, såsom avlyssning, inte används i samma omfattning vid misstankar om hedersbrott som övriga brott; att internationell rättshjälp sällan begärs i transnationella ärenden; att ärenden läggs ned även i fall då väldigt få utredningsåtgärder har vidtagits och andra åtgärder med stöd i befintlig lagstiftning har företagits i tillbörlig utsträckning.

Resultatet av detta kan i många fall leda till att förövarna undgår straff och att brottsoffren inte får upprättelse. I ett vidare perspektiv innebär detta att förtroendet för rättsväsendet på lång sikt riskerar att undergrävas.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att hedersrelaterade brott utreds och bevissäkras på liknande sätt som övriga brott?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1644 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1644 från Tina Ghasemi (M) Hedersrelaterade brott och hur de utreds

Tina Ghasemi (M) har frågat mig vad jag och regeringen avser vidta för åtgärder för att hedersrelaterade brott utreds och bevissäkras på liknande sätt som övriga brott.

Hedersrelaterat våld och förtryck måste bekämpas. Att stoppa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation är en prioriterad fråga för regeringen. Att utreda de brott som anmäls är en av Polismyndighetens kärnuppgifter. Detta gäller alla brott, så även hedersrelaterade brott.

Resultatmässigt har det brottsutredande arbetet inom polisen uppvisat ett vikande resultat under flera år. Utvecklingen när det gäller ärenden redovisade till åklagare har varit negativ sett till såväl det totala antalet ärenden som till enskilda ärendetyper. Det brottsutredande arbetet behöver således stärkas generellt.

Polismyndigheten arbetar med att förstärka sitt arbete på området hedersrelaterade brott. Behovet av riktlinjer ska ses över, metodstöd för utredningsarbetet ska tas fram och förmågan att begära internationell rättshjälp i transnationella ärenden behöver öka. Polismyndigheten har fastställt en handlingsplan för utvecklingsarbetet som man nu arbetar efter.

Åklagarmyndigheten har på regeringens uppdrag genomfört en granskning av samtliga ärenden som anmälts till åklagare avseende äktenskapstvång, försök och förberedelse därtill samt vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Med utgångspunkt i resultatet av denna granskning har myndigheten tagit fram ett särskilt metodstöd för åklagare i dessa ärenden.

Regeringen har också beslutat ett gemensamt regeringsuppdrag till Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten om ytterligare förstärkt samverkan i det brottsutredande arbetet. För att avlasta utredningsverksamheten ingår i uppdraget också att tillsätta särskilda utredningsgrupper som hanterar äldre ärenden.

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att undersöka om det finns behov av åtgärder i syfte att säkerställa ett starkt skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. Utredaren ska följa det pågående utvecklingsarbetet inom Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten och bedöma om det bör vidtas ytterligare åtgärder för att öka förutsättningarna för lagföring av brotten äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Uppdraget omfattar även att undersöka hur samverkan mellan olika berörda myndigheter fungerar och om ansvarsfördelningen mellan myndigheterna är tydlig och ändamålsenligt utformad. Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 september 2018.

Regeringen kommer inom kort att presentera ytterligare åtgärder mot brott med hedersmotiv. Jag fortsätter att följa myndigheternas arbete på detta viktiga område.

Stockholm den 28 juni 2017

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.