Hantering av personer som anses vara säkerhetshot
Skriftlig fråga 2016/17:1673 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-22
- Överlämnad
- 2017-06-26
- Anmäld
- 2017-06-27
- Svarsdatum
- 2017-07-12
- Sista svarsdatum
- 2017-07-12
- Besvarad
- 2017-07-12
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Migrationsverket beslutade under maj månad att utvisa en 30-årig syrisk anhängare till Islamiska Staten, som just friats från terroristbrott men som ändå klassades som ett säkerhetshot av Säkerhetspolisen.
Med hänvisning till att mannen med stor sannolikhet kastas i fängelse eller avrättas i Syrien eller Saudiarabien gick det inte att utvisa honom dit, och eftersom det inte fanns skäl att hålla honom häktad försattes han på fri fot. Mannens försvarsadvokat hävdar att mannen önskar återvända till Syrien, och troligtvis också kommer göra så på egen hand, vilket kan vara det bästa scenariot ur ett svenskt perspektiv.
Den svenska rättsstaten sitter dock i och med fall som detta i ett dilemma. En person som tydligt sett sig själv som jihadist, och som klassats som ett säkerhetshot, får alltså fritt vandra på våra gator. I bästa fall lämnar personen landet och kan därmed i stället utgöra fara för andra människor i andra länder. Vem som helst förstår att detta inte är rimligt.
Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att personer som anses vara en säkerhetsrisk för vårt eller något annat samhälle inte försätts på fri fot, och vad avser ministern i sådana fall att göra?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1673 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Ju2017/05686/POL | ||
| ||||
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1673: av Markus Wiechel (SD) Hantering av personer som anses vara säkerhetshot
Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att säkerställa att personer som anses vara en säkerhetsrisk för vårt eller något annat samhälle inte försätts på fri fot, och vad avser jag i sådana fall att göra.
Personer som bedöms utgöra en säkerhetsrisk enligt utlänningslagen (säkerhetsärenden) eller lagen om särskild utlänningskontroll (kvalificerade säkerhetsärenden) kan tas i förvar eller ställas under uppsikt. Möjlighet till anmälningsplikt i kvalificerade säkerhetsärenden finns också.
En person får inte utvisas till ett land där han eller hon riskerar att utsättas för dödsstraff, tortyr, förföljelse eller annan förnedrande eller omänsklig behandling eller bestraffning. Detta gäller även personer som bedöms utgöra en säkerhetsrisk.
Om det inte bedöms möjligt att verkställa utvisningen arbetar bland annat Säkerhetspolisen för att på olika sätt minimera de risker detta medför. Om en möjlighet till verkställighet framkommer i ett senare skede kan personen återigen tas i förvar eller ställas under uppsikt.
Säkerhetspolisen och Migrationsverket har intensifierat sitt samarbete, vilket skapar ett tryggare system för upptäckt av personer som anses utgöra en säkerhetsrisk. Självklart följer jag de här frågorna noga och skulle det finnas behov av att vidta några ytterligare åtgärder är jag beredd till det.
Stockholm den 30 juni 2017
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.