Till innehåll på sidan

Handlingsplanen för hållbarhetsmålen Agenda 2030

Skriftlig fråga 2017/18:1047 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-16
Överlämnad
2018-03-16
Anmäld
2018-03-20
Svarsdatum
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-03-28
Besvarad
2018-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Nuvarande regering har aviserat en nationell handlingsplan för hållbarhetsmålen Agenda 2030. Ansvariga statsråd är Isabella Lövin och Ardalan Shekarabi. Utrikesutskottets ledamöter fick efter visst förhandlande med regeringen under förra året ta del av alla departementens egna handlingsplaner för Politik för global utveckling (PGU) och Agenda 2030. De hölls tillgängliga en dag, under kontorstid, på Utrikesdepartementet.

Enligt en delrapport från Delegationen för Agenda 2030 överträffar en del av riksdagens beslutade mål inom flera politikområden redan regeringens ambitioner. Utrikesutskottet hanterar formellt både PGU och hållbarhetsmålens internationella dimension.

Det är aviserat att den nationella handlingsplanen ska ha en stark parlamentarisk förankring men redan nu är det uppenbart att riksdagen på många områden redan föregripit regeringen. Framtagandet av en nationell plan väcker frågor, bland annat om politiskt ansvarsutkrävande, prioriteringar, målsättningar, uppföljning, innehåll och omfattning av den nationella planen. Hållbarhetsmålen kan bli en drivkraft och inte bara ett sätt att redovisa vad som redan pågår. Möjligen finns förutsättningar för samarbete mellan riksdag och regering redan innan planen är presenterad.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

På vilket sätt avser statsrådet att åstadkomma denna starka parlamentariska förankring?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1047 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)




Svar på fråga 2017/18:1047 av Sofia Arkelsten (M)
Handlingsplanen för hållbarhetsmålen Agenda 2030

Sofia Arkelsten har frågat mig på vilket sätt jag avser att åstadkomma en stark parlamentarisk förankring av handlingsplanen för Agenda 2030.

Låt mig först tacka Sofia Arkelsten för engagemanget och den uttryckta viljan att bidra till genomförandet av Agenda 2030. Riksdagen har en central roll när det handlar om att skapa en långsiktig och hållbar politik. Regeringen bedömer att Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling i stora delar ligger i linje med de mål som riksdagen beslutat inom utgiftsområdena. Inom flera områden finns redan i dag initiativ, handlingsplaner och strategier som kan bidra till att uppfylla agendans mål. Regeringen har också aviserat att arbetet med Agenda 2030 ska baseras på redan befintliga mål och processer liksom att genomförandet av Agenda 2030 innebär en process av successiv omställning och vidareutveckling.

Agenda 2030-delegationens rapport från den 1 juni 2017, I riktning mot en hållbar välfärd, innehåller förslag till innehåll i en handlingsplan för genomförandet av Agenda 2030. Förslagen utgör ett viktigt underlag för regeringens arbete. I Agenda 2030-delegationens redovisning från den 1 mars 2018 framgår att det finns befintliga riksdagsbundna mål som omfattar en hög andel av delmålen i Agenda 2030.

Ett av dessa mål – och ett viktigt verktyg i genomförandet – är Politiken för Global Utveckling. Regeringen har därför valt att strukturera såväl 2016 års skrivelse som den skrivelse som förelades riksdagen den 20:e mars utifrån Agendans mål.

Regeringen arbetar för närvarande med att ta fram en nationell handlingsplan för genomförandet av Agenda 2030. Regeringen avser att i den nationella handlingsplanen ta initiativ som innebär att den parlamentariska förankringen av det svenska genomförandet av Agenda 2030 stärks. Regeringen delar, precis som Agenda 2030-delegationen, uppfattningen att detta är angeläget. Jag avser att återkomma till riksdagen med ytterligare information allteftersom arbetet med handlingsplanen framskrider.

Stockholm den 27 mars 2018

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.