Handläggningstider hos Lantmäteriet

Skriftlig fråga 2014/15:619 av Robert Hannah (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-03
Överlämnad
2015-06-04
Anmäld
2015-06-05
Svarsdatum
2015-06-10
Sista svarsdatum
2015-06-10
Besvarad
2015-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Det finns en mängd faktorer som bidrar till bostadsbristen i Sverige. Trots att det finns delade uppfattningar om vilka dessa faktorer är så är de flesta överens om att staten bör ge bästa möjliga service och fullfölja sitt nuvarande uppdrag för att underlätta för åtgärder mot bostadsbristen. Dessvärre ser vi i dag tydliga exempel på när staten gör det exakt motsatta. Det blir sällan så tydligt som när man studerar Lantmäteriet och verkställandet av avstyckningar. I nuläget finns en stor mängd fastigheter som sedan länge fått lagakraftvunnet godkännande för att avstyckas och bebyggas med nya bostäder. Detaljplanerna är godkända, men byggandet kan inte starta. Detta är resultatet av Lantmäteriets bristande resurser. I ett fall som jag blivit uppmärksammad på tog det tolv månader i kö innan ärendet påbörjades och därefter ytterligare tre till sex månader för ärendet att handläggas. Att tomter står redo att bebyggas men att man ändå tvingas vänta upp till ett par år med att sätta igång är inte effektivt. Därför ställer jag följande fråga till stadsrådet Mehmet Kaplan:

 

Vad kommer statsrådet och regeringen att göra för att se till att Lantmäteriets handläggningstider blir kortare och att effektiviteten för nytt byggande ökar?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:619 besvarad av Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

Dnr N2015/4602/PUB

Näringsdepartementet

Bostads-, stadsutvecklings- och it-ministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:619 av Robert Hannah (FP) Handläggningstider hos Lantmäteriet

Robert Hannah har frågat mig vad jag och regeringen kommer att göra för att se till att Lantmäteriets handläggningstider blir kortare och effektiviteten för nytt byggande ökar.

Både jag och Lantmäteriet är väl medvetna om problemet med långa handläggningstider. Det är en fråga som jag kontinuerligt följer och diskuterar med myndigheten. Till viss del beror problemen på den brist på utbildade lantmätare som råder inom hela samhällsbyggnadsområdet genom den generationsväxling som pågått under ett antal år. Det utbildas relativt sett få lantmätare och konkurrensen om erfarna ingenjörer med lantmäteribakgrund är hård. Det drabbar inte bara Lantmäteriet utan alla aktörer inom samhällsbyggnadsområdet.

Lantmäteriet har vidtagit åtgärder för att hantera problemet med långa handläggningstider. Bl.a. organiseras verksamheten så att lantmäteriförrättningar ska kunna handläggas var som helst i landet för att på så sätt utjämna den från tid till annan ojämna belastningen på olika kontor och för att utnyttja den lantmätarkompetens som finns på ett effektivt sätt. Myndigheten har även satt in åtgärder för att avsluta äldre ärenden. Dessa åtgärder väntas på sikt ge positiva effekter på handläggningstiderna. Vidare prioriterar myndigheten förrättningar där fastigheter för bostadsändamål är inblandade.

Jag vill i sammanhanget också informera om att handläggningstiden inte ökat, utan legat på en konstant nivå under en följd av år. Leveranstiden för en avstyckning vid nybyggnation är i genomsnitt 17 veckor enligt uppgifter från Lantmäteriet. Sedan kan vissa ärenden naturligtvis kräva längre handläggningstid p.g.a. juridisk komplexitet, sakägarens önskemål eller tillfälligt hög belastning hos myndigheten.

Statistiken visar också att det finns 120 000 obebyggda tomter för småhus i Sverige, varav hälften är avsedda för permanentbebyggelse. Nästan en fjärdedel av dessa finns i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Det finns alltså avstyckade tomter för bebyggelse att tillgå, men självklart kan tillgången till och takten för att förse byggbranschen med nya avstyckade tomter öka!

Stockholm den 9 juni 2015

Mehmet Kaplan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.