Handläggningstider för fastighetsbildning

Skriftlig fråga 2017/18:1620 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-08-21
Överlämnad
2018-08-22
Anmäld
2018-08-30
Svarsdatum
2018-09-05
Sista svarsdatum
2018-09-05
Besvarad
2018-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Lantmäteriet har på regeringens uppdrag inhämtat och analyserat uppgifter rörande den samlade fastighetsbildningsverksamheten hos landets alla 40 lantmäterimyndigheter.

Resultaten visar att det finns stora variationer mellan myndigheterna rörande förrättningshandläggningen, vilket medför en ojämn servicenivå för medborgare, företag och myndigheter beroende på var i landet förrättningarna sker. Handläggningstiden för avslutade ärenden varierar mellan 23 och 146 veckor (medelvärde för första kvartalet 2018). Den genomsnittliga handläggningstiden för samtliga myndigheter uppgår till 48 veckor. Handläggningstiden för den statliga lantmäterimyndigheten ligger något över genomsnittet. Väntetiden före påbörjad handläggning (medelvärde för första kvartalet 2018) har beräknats på två alternativa sätt, beroende på myndigheternas olika tillvägagångssätt i förrättningshandläggningen. Även här finns stora variationer, mellan 0 och 45 veckor. Genomsnittet är 15 veckor.

Förrättningar där ändamålet är infrastruktur har en genomsnittlighandläggningstid som är 39 veckor längre än för bostadsändamål: 77 veckor, dvs. 1 år och 25 veckor. Handläggningstiderna varierar stort mellan myndigheterna, med flera genomsnittsnoteringar i storleksordningen 3–4 år. SLM har uppgett 89 veckor, alltså 1 år och 37 veckor. För förrättningstypen omprövning av andelstal för enskilda vägar har Lantmäteriet tidigare redovisat att handläggningstiderna inom Lantmäteriet är väsentligt mycket längre än 77 veckor.

Långa väntetider och handläggningstider i förrättningsverksamheten är sedan flera år ett mycket stort problem som diskuterats i riksdagen under hela denna mandatperiod. Lantmäteriets rapport i juni 2018 till regeringen visar att det i genomsnitt under första halvåret 2018 tar 63 veckor från ansökan till myndighetsbeslut om fastighetsbildning. Detta kan jämföras med PBL 9 kap. 27 §, där det anges att beslut i ärenden om bygglov eller förhandsbesked ska tas inom tio veckor. Min slutsats är att väntetider och handläggningstider i förrättningsverksamheten är helt oacceptabla och att regeringen under de senaste fyra åren inte förmått ändra förhållandena.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Överväger statsrådet och regeringen att lagstifta om handläggningstider för fastighetsbildning och genomföra en omfattande strukturförändring beträffande huvudmannaskap och konkurrensförutsättning inom fastighetsbildningsområdet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1620 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)




Svar på fråga 2017/18:1620 av Lars Beckman (M)
Handläggningstider för fastighetsbildning

Lars Beckman har frågat mig om jag och regeringen överväger att lagstifta om handläggningstider för fastighetsbildning och genomföra en omfattande strukturförändring beträffande huvudmannaskap och konkurrensförutsättning inom fastighetsbildningsområdet.

Lantmäteriets rapport Den samlade fastighetsbildningsverksamheten (N2018/03881/SPN), som Lars Beckman nämner i sin fråga, visar att det finns en stor variation mellan handläggningstiderna för landets 40 lantmäterimyndigheter. Precis som Lantmäteriet påtalar innebär detta att servicen för medborgare, företag och myndigheter är olika i olika delar av landet. Både jag och regeringen anser att detta, tillsammans med de långa handläggningstider som rapporten redovisar är ett allvarligt problem för bostadsbyggandet och för många andra delar av samhället. Regeringen har därför bl.a. gett Lantmäteriet i uppdrag att redovisa hur myndigheten arbetar för att attrahera, anställa och utveckla personal som är nödvändig för verksamheten, inklusive en analys av hur myndigheten utvecklar verksamheten för att uppnå detta. Regeringen har även gett Lantmäteriet i uppdrag att redovisa vilka åtgärder myndigheten avser att vidta för att minska handläggningstiderna och hur ärenden kan prioriteras utifrån samhällets varierande behov. Lantmäteriet har identifierat och analyserat ett flertal utvecklingsområden och vidtagit åtgärder för att komma till rätta med problemet.

Regeringen har även stärkt Lantmäteriets ledning genom att utse fyra nya styrelseledamöter, däribland en ny styrelseordförande. Dessutom utsågs Susanne Ås Sivborg till ny generaldirektör vid årsskiftet.

Regeringens uppdrag till Lantmäteriet att samla in och redovisa uppgifter om den samlade fastighetsbildningsverksamheten bygger på slutsatserna i Statskontorets rapport Delat ansvar för fastighetsbildning (N2017/06655/SUBT). I sin rapport visar Statskontoret att fastighetsbildningens delade huvudmannaskap bidrar till inlåsning av resurser och konkurrens om personal, samt att bristen på lantmätare har gjort problemet mer påtagligt. En av de slutsatser som Statskontoret drar är att detta är en av orsakerna till problemet med lantmäterimyndigheternas långa handläggningstider. Jag delar Statskontorets bedömning och de uppgifter som Lantmäteriet nu har redovisat om den samlade fastighetsbildningsverksamheten tyder inte på något annat. Däremot tyder Statskontorets slutsatser på att en konkurrensutsättning riskerar att förvärra flera av problemen som orsakar dagens långa handläggningstider. Jag har därför ingen avsikt att föreslå en strukturförändring som innefattar konkurrensutsättning som Lars Beckman föreslår.

Statskontoret betonar också behovet av tydligare indikatorer, mer nyanserade mått på handläggningstider tillsammans med analys, uppföljning och återrapportering av dessa. Mot bakgrund av detta gav regeringen Lantmäteriet ett uppdrag i regleringsbrevet för 2018 angående uppföljningen av fastighetsbildningsverksamheten, som de slutredovisade i rapporten Gemensam målsättning för nyckeltal (N2018/03366/SUBT). I rapporten föreslår Lantmäteriet en ny uppföljningsmodell för nyckeltal, som skapar förutsättningar för nya sätt att planera och styra fastighetsbildningsverksamheten. Jag anser inte att Lars Beckmans förslag om lagstiftade handläggningstider möter de behov som ovanstående rapporter pekar på. De riskerar därför att leda till att tid och ansträngningar avleds från de åtgärder som kan bidra till att korta handläggningstiderna.

Lantmäteriets båda rapporter bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Om de av Lantmäteriet och regeringen vidtagna åtgärderna inte är tillräckliga kommer jag att ytterligare skärpa kraven på myndigheten för att minska handläggningstiderna inom förrättningsverksamheten.

Stockholm den 4 september 2018

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.