Handläggningstiden hos E-hälsomyndigheten

Skriftlig fråga 2021/22:743 av Anders W Jonsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-13
Överlämnad
2022-01-13
Anmäld
2022-01-14
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vaccinationsbevis har fortsatt en stor betydelse för att bekämpa pandemin. 10 procent av befolkningen har ej tillgång till internet och är därför hänvisade till skriftlig hantering för att få vaccinationsbeviset. För närvarande tar det fem veckor från att blanketten skickas in till dess dokumentet levereras. Detta innebär en diskriminering av framför allt äldre.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad gör ministern för att förkorta handläggningstiden hos E-hälsomyndigheten?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:743 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2022/ 00196 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:743 av Anders W Jonsson (C)
Handläggningstiden hos E-hälsomyndigheten

Anders W Jonsson har frågat mig vad jag gör för att förkorta handläggningstiden hos E-hälsomyndigheten. Frågan avser utfärdande och tillhandahållande av vaccinationsbevis till personer som inte har e-legitimation.

Samtliga personer som lagligen vistas i Sverige och som är berättigade att få ett vaccinationsbevis kan idag beställa ett sådant. För personer med personnummer har denna möjlighet funnits fr.o.m. den 1 juli 2021, då EU:s system för covidbevis togs i drift. Det har varit av stor vikt för regeringen att även personer utan e-legitimation, däribland många äldre, skulle få denna möjlighet från allra första början. Hittills har E-hälsomyndigheten utfärdat drygt 12 miljoner covidbevis till nästan 6 miljoner unika individer.

Leveranstiderna för personer som är beroende av manuell hantering och utskick av vaccinationsbevis per post har i de flesta fall varit rimliga under sommaren och hösten, trots att den här typen av tjänst inte ingår i E-hälsomyndighetens ordinarie verksamhet. Ansökningstrycket ökade dock mycket kraftigt den 1 december 2021 i och med införandet av vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd. I kombination med sjukfrånvaro och vab har detta lett till att väntetiderna ökat till som mest fem till sex veckor.

För närvarande undersöker E-hälsomyndigheten möjligheten att introducera en ny lösning för personer utan e-legitimation med fler digitala inslag. Som tidigare bygger lösningen på att samtycke inhämtas från den vaccinerade till personuppgiftsbehandling samt att systemet utformas på ett sätt som gör att det inte finns risk för att vaccinationsbeviset levereras till fel person.

Under tiden har E-hälsomyndigheten ökat personalstyrkan i kundtjänsten med ungefär 20 personer och ytterligare 15 personer kommer att nyanställas. Fr.o.m. den 17 januari är vissa delar av verksamheten dessutom automatiserade, bl.a. genom att Försäkringskassan anlitas för att printa, kuvertera och skicka ut vaccinationsbevis. E-hälsomyndigheten har som mål att väntetiden senast i februari ska ha minskat till maximalt två veckor från att blanketten har kommit in till E-hälsomyndigheten.

Sammanfattningsvis har utfärdande av vaccinationsbevis till personer utan e-legitimation lika hög prioritet som utfärdande av vaccinationsbevis till andra grupper och ett flertal åtgärder vidtagits för att väntetiderna för denna grupp ska bli avsevärt kortare inom närtid.

Stockholm den 26 januari 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.