Hamnstrejk i Göteborg när det finns ett kollektivavtal
Skriftlig fråga 2016/17:711 av Lars Hjälmered (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-24
- Överlämnad
- 2017-01-25
- Anmäld
- 2017-01-26
- Svarsdatum
- 2017-02-01
- Sista svarsdatum
- 2017-02-01
- Besvarad
- 2017-02-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
Containerhamnen i Göteborg är Skandinaviens största. Sex av tio containrar som importeras till eller exporteras från Sverige går genom Göteborgs hamn. Svenska företag och svensk ekonomi är beroende av att logistiken i, men också till och från, Göteborgs hamn fungerar.
Arbetsgivaren i containerhamnen och det berörda LO-facket Transport har förhandlat och tecknat ett kollektivavtal. De båda parterna är överens om löner och andra villkor. Som en del av en förhandling är det möjligt för de båda parterna att vidta stridsåtgärder, vilket är helt rimligt. Samtidigt är det en viktig princip att stridsåtgärder inte ska vidtas från arbetsgivare eller arbetstagare när man väl kommit överens, så kallad fredsplikt.
I Göteborgs hamn är situationen den att det finns en annan facklig organisation, som nu vidtar stridsåtgärder. Detta trots att arbetsgivaren och den avtalsslutande fackliga organisationen är överens och har tecknat ett kollektivavtal. Detta utmanar de principer som finns för hur avtal på arbetsmarknaden förhandlas fram, tecknas och vårdas. Stridsåtgärderna får också stora effekter på Göteborgs hamn och dess kunder såväl i direkta ekonomiska effekter som i att stridsåtgärderna skapar en osäkerhet om tillförlitligheten i dessa viktiga hamntransporter.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:
Har ministern för avsikt att ta initiativ till en lagändring kring stridsåtgärder som säkerställer fredsplikt och att tecknade kollektivavtal ska respekteras utan inblandning av tredje part?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:711 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
Dnr A2017/00157/ARM | ||
Arbetsmarknadsdepartementet |
Arbetsmarknads- och etableringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:711 av Lars Hjälmered (M) Hamnstrejk i Göteborg när det finns ett kollektivavtal
Lars Hjälmered (M) har frågat mig om jag har för avsikt att ta initiativ till en lagändring kring stridsåtgärder som säkerställer fredsplikt och att tecknade kollektivavtal ska respekteras utan inblandning av tredje part.
Som jag nyligen svarat på näraliggande frågor från Mats Persson (L) och Hans Rothenberg (M) bygger den svenska arbetsmarknadsmodellen på att parterna reglerar villkoren på arbetsmarknaden genom överenskommelser om löne- och anställningsvillkor.
Rätten att vidta stridsåtgärder är grundlagsfäst i regeringsformen och gäller om inte annat följer av lag eller avtal. De närmare förutsättningarna och begränsningarna ifråga om stridsåtgärders lovlighet, om skadestånd för olovliga stridsåtgärder och om fredsplikt i kollektivavtalsförhållanden regleras i medbestämmandelagen. Regeringen har inte för avsikt att ändra dessa grundelement för den svenska modellens funktionssätt, som förutsätter ett ömsesidigt förtroende mellan parterna och att parterna gemensamt tar ansvar för att modellen fungerar på avsett sätt.
När det gäller den pågående tvisten i Göteborgs Hamn kan jag återigen konstatera att arbetsgivaren och Hamnarbetarförbundet, ett förbund som står utanför LO, inte är bundna av kollektivavtal i förhållande till varandra. Arbetsgivaren är i stället redan bunden av det kollektivavtal som gäller mellan Transportarbetareförbundet och Sveriges Hamnar och som reglerar verksamhet för hamn- och stuveriarbete i Sverige.
När det gäller den pågående tvisten i Göteborgs Hamn har Medlingsinstitutet utsett medlare i konflikten och regeringen fortsätter följa frågan nära.
Stockholm den 1 februari 2017
Ylva Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.