Till innehåll på sidan

Hälsoundersökningar för nyanlända flyktingar

Skriftlig fråga 2013/14:296 av Nylund Watz, Ingela (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-07
Anmäld
2014-01-13
Besvarad
2014-01-15
Svar anmält
2014-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 januari

Fråga

2013/14:296 Hälsoundersökningar för nyanlända flyktingar

av Ingela Nylund Watz (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Inom ramen för det svenska flyktingmottagandet ingår ett erbjudande om en hälsoundersökning. Landstingen har uppgiften att kontakta och erbjuda de nyanlända denna möjlighet, och staten ersätter landstingen för kostnaderna. När denna ordning infördes tog det dock betydligt längre tid att få sin ansökan om uppehållstillstånd behandlad än i dag, vilket innebar att landstingen hade längre tid på sig för den uppsökande verksamheten. I dagsläget innebär dock de kortare handläggningstiderna för uppehållstillstånd att landstingen inte alltid klarar sin uppgift. Många flyktingar får därför aldrig något erbjudande om hälsoundersökning.

Många av de flyktingar som kommer till Sverige i dag, inte minst de som kommer från Syrien, bär med sig hemska upplevelser och trauman som kräver ett extra stort stöd. Särskilt drabbade är barnen, som numera allt oftare söker sig till skolornas elevhälsovård. I vissa kommuner, som tar ett oproportionellt stort ansvar för det svenska flyktingmottagandet, innebär detta extra påfrestningar för elevhälsovårdens organisation, som saknar såväl resurser som den kompetens som egentligen behövs. Detta är varken en rimlig eller en värdig situation för de berörda barnen, drabbade familjer eller för de kommuner som tvingas ikläda sig det ansvar som staten och landstingen egentligen delar.

Det är nu ytterst angeläget att regeringen skapar kontroll över den ohållbara situation som uppstått.

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att statens och landstingens gemensamma ansvar för att erbjuda hälsoundersökningar till nyanlända inte i det tysta övervältras på kommunerna?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:296 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 15 januari

Svar på fråga

2013/14:296 Hälsoundersökningar för nyanlända flyktingar

Socialminister Göran Hägglund

Ingela Nylund Waltz har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att säkerställa att statens och landstingens gemensamma ansvar för att erbjuda hälsoundersökningar till nyanlända inte i det tysta övervältras på kommunerna.

Jag vill börja mitt svar med att tydliggöra att ansvaret för att erbjuda hälsoundersökningar till asylsökande m.fl. ligger på landstingen. Detta framgår av lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. samt lagen (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändigt tillstånd. Landstingen har också ytterligare vägledning för hur de ska arbeta med erbjudandet av hälsosamtal i de föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:11) om hälsoundersökning av asylsökande m.fl. som Socialstyrelsen har tagit fram.

Under 2012 genomfördes 20 188 hälsoundersökningar vilket är en ökning med 4177 hälsoundersökningar i förhållande till 2011. Antalet asylsökande har dock på ett år ökat med 14 239 personer vilket medförde att procentuellt hälsoundersöktes 46 % av alla asylsökande för 2012 mot 54 % för 2011.

Det bedrivs arbete på nationell nivå för att få upp antalet genomförda hälsoundersökningar. Smittskyddsinstitutet (SMI) har fått 27 miljoner kronor, varav 22,5 miljoner kronor från Europeiska flyktingfonden (ERF) och 4,5 miljoner som ett statsanslag till projektet ”Förbättrad struktur och samordning vid hälsoundersökningar för asylsökande”. Syftet med projektet är att få en högre genomförandegrad av hälsoundersökningar av alla nyanlända asylsökande. SMI driver detta projektet sedan den 1 januari 2012 i samverkan med Migrationsverket, SKL, Socialstyrelsen, Stockholms läns landsting, Landstinget i Östergötland, Region Skåne, Norrbottens läns landsting, Uppsala och Umeå universitet.

Projektet består av följande tre delprojekt. En del syftar till att förbättra kunskapen bland tjänstemän om egna och andras uppdrag och roller kring hälsoundersökningar. Det andra delprojektet har som mål att skapa bättre kunskap om hälsoundersökningarna utifrån de asylsökandes perspektiv, d.v.s. egna erfarenheter av hälsoundersökningar och hur dessa svarar mot de behov som målgruppen upplever sig ha. Den tredje delen avser att förbättra informationsöverföringen rörande asylärenden och hälsoundersökningar mellan Migrationsverket och landstingen. Projektet pågår t.o.m. juni 2014.

Ett annat stöd till landstingens arbete med hälsoundersökningar är den webbaserad vägledning för vård och omsorg för asylsökande m.fl. som Socialstyrelsen tillhandahåller via sin hemsida. Socialstyrelsen genomför kontinuerligt förbättringsarbete och uppdateringar av denna vägledning.

Det är dock rimligt att anta att även om antalet genomförda hälsoundersökningar kan ökas kommer det ändå finnas grupper som tackar nej till erbjudandet om hälsoundersökningar. Elevhälsan fungerar då som ett skyddsnät och fångar upp de barn som av olika skäl inte har genomfört en hälsoundersökning. Elevhälsan har ett fastlagt ansvar för vilken hälso- och sjukvård som ska tillhandahållas. I den mån som det finns en efterfråga av ytterligare hälso- och sjukvård ska elevhälsan hänvisa barnen till ansvarigt landsting.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.