Gymnasieelever boende på landsbygden

Skriftlig fråga 2016/17:942 av Daniel Riazat (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-24
Överlämnad
2017-02-27
Anmäld
2017-02-28
Svarsdatum
2017-03-08
Sista svarsdatum
2017-03-08
Besvarad
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Statsrådet skrev nyligen i en artikel att varenda unge ska kunna klara gymnasiet. Tyvärr rimmar det illa med den politik hennes partikamrater bedriver i vissa delar av landet.

För att kunna klara gymnasiet måste man kunna ta sig dit. I Östergötland, till exempel, har den styrande majoriteten lagt ned över 30 busslinjer på landsbygden det senaste året. Även om eleverna får busskort finns det inga bussar att resa med. Detta har inneburit att barn tvingas flytta hemifrån tidigare än de skulle vilja eller att de missar undervisning de dagar föräldrarna inte har möjlighet att skjutsa dem till skolan.

Att läsa på gymnasiet riskerar att bli en klassfråga på landsbygden, när bara de vars föräldrar som har råd att ordna egna transporter kan ta sig dit.

Min fråga till statsrådet Anna Ekström är:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att alla gymnasieelever ska kunna ta sig till skolan?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:942 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)

Dnr U2017/00915/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:942 av Daniel Riazat (V) Gymnasieelever boende på landsbygden

Daniel Riazat har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att alla gymnasieelever ska kunna ta sig till skolan.

Jag delar Daniel Riazats uppfattning om betydelsen av goda offentliga transportmöjligheter för att elever ska kunna tillgodogöra sig gymnasieutbildning på ett bra sätt.

I dag ska den kommun som är elevens hemkommun ansvara för elevens kostnader för dagliga resor mellan bostaden och skolan. Ansvaret gäller för resor där färdvägen är minst sex kilometer. En förutsättning är att eleven har rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen (1999:1395).

Det förtjänar emellertid att påpekas att kollektivtrafiken inom ett län är ett regionalt ansvar. De regionala kollektivtrafikmyndigheterna ansvarar för att det upprättas trafikförsörjningsprogram som bl.a. ska innehålla en redovisning av behovet av regional kollektivtrafik i länet. Ett sådant program ska upprättas efter samråd med berörda myndigheter, organisationer, kollektivtrafikföretag samt företrädare för näringsliv och resenärer. Organiseringen av busslinjer eller turtäthet regleras inte i skolförfattningarna.

Regeringen ger förutsättningar för kollektivtrafiken genom lagstiftning och medel för infrastruktur. Regeringen beslutade den 13 oktober att tillsätta en utredning för att analysera reglerna för särskilda persontransporter (dir. 2016:85), bl.a. skolskjutsar. Syftet med uppdraget är att identifiera hinder för kommunala och regionala myndigheter att åstadkomma en effektiv samordning av organiserandet och utförandet av särskilda persontransporter. Utredaren ska även föreslå ändrade eller nya


regler för att undanröja sådana hinder. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2017.

Stockholm den 8 mars 2017

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.