Göteborgspolisens hatbrottsenhet
Skriftlig fråga 2014/15:558 av Robert Hannah (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-05-21
- Överlämnad
- 2015-05-21
- Anmäld
- 2015-05-22
- Svarsdatum
- 2015-06-03
- Sista svarsdatum
- 2015-06-03
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Det är en mycket allvarlig företeelse att begå ett brott mot någon på grund av dennes sexuella läggning, etnicitet, hudfärg eller religionstillhörighet. Sverige har en straffskärpningsregel för hatbrott sedan 1993.
Stockholm och Malmö har särskilt utpekade utredningsgrupper med hatbrottsfokus – men ännu saknar Göteborgspolisen denna ytterst viktiga funktion. Hatbrottsgrupper gör bland annat egna förundersökningar, kompetensstöd, samordning, brottsofferstöd och uppföljning till hela regionen
Brå har jämfört kvaliteten på utredningarna som upprättas i Stockholm och Malmö med övriga delar av landet – även Göteborg. Av inspektionsrapporten framgår att hatbrottsgruppernas existens påverkat utredningsresultaten och kvaliteten på anmälningarna i positiv riktning. Enligt inspektionsrapporten har de polismyndigheter som inte haft hatbrottsgrupp eller särskilda utredare inom hatbrott färre anmälningar och åtal.
Det har under väldigt lång tid utlovats att även Göteborgspolisen ska ha en hatbrottsenhet. Men ännu har ingenting gjorts. Det är dags för regeringen att agera i frågan. Hatbrott i Göteborg är lika fruktansvärda och måste bekämpas med samma styrka och kompetens som i Malmö och Stockholm.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
När tänker statsrådet se till att en hatbrottsgrupp kommer att vara etablerad i Göteborg?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:558 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Dnr Ju2015/4485/Statssekr | ||
Justitiedepartementet |
Inrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:558 av Robert Hannah (FP) Göteborgspolisens hatbrottsenhet
Robert Hannah har frågat mig när jag tänker se till att en hatbrottsgrupp kommer att vara etablerad i Göteborg.
Regeringen ser allvarligt på hatbrott, vilket tydliggjordes redan i regeringsförklaringen. Hatbrott är resultatet av bristande respekt för människors lika värde och varje brott med hatmotiv är ett angrepp på grundläggande demokratiska värden. Utsikterna att ett hatbrott ska utredas och klaras upp ska inte vara beroende av var i landet brottet ägt rum.
För knappt tre månader sedan tog jag emot Polismyndighetens redovisning av hur de avser att utveckla arbetet för att bekämpa hatbrott. En av myndighetens huvudsakliga åtgärder är att inrätta hatbrottsgrupper i de tre storstadsregionerna, dvs. förstärka de redan existerande i Stockholm och Malmö och inrätta en ny enhet i region Väst. Enligt planerna ska den nya enheten vara bemannad och klar till hösten. Polismyndigheten har också slagit fast att det även i övriga landet ska finnas förmåga att lösa motsvarande uppgifter.
Det är Polismyndighetens ansvar att organisera arbetet mot hatbrott på ett ändamålsenligt sätt. Regeringen kommer dock att noga följa myndighetens fortsatta arbete för att utveckla förmågan att bekämpa hatbrott och följa upp att åtgärderna får avsedd effekt.
Stockholm den 3 juni 2015
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.