Gödselförbud och livsmedelsstrategin

Skriftlig fråga 2016/17:1685 av Daniel Bäckström (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-26
Överlämnad
2017-06-27
Besvarad
2017-07-12
Sista svarsdatum
2017-07-12
Svarsdatum
2017-07-12
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I förra veckan klubbades livsmedelsstrategin igenom i riksdagen. Strategin syftar till att öka den nationella matproduktionen, och regeringen har dessutom betonat vikten av mål för ekologisk produktion. Men gödsling, en av de mest grundläggande delarna för att producera mat, är förbjuden i flera av Sveriges kommuner. 

Av Sveriges kommuner har 11 ett förbud i sina miljö- och hälsoföreskrifter mot spridning av naturgödsel i anslutning till detaljplanerat område; detta trots att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) endast rekommenderar kommunerna att kräva att gödselspridningen anmäls till kommunen. Hela 49 av 288 kommuner går längre än SKL:s rekommendationer och har i stället föreskrifter med förbud och krav på tillstånd. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte tycker att detta är värt att se över, vilket var landsbygdsministern svar på en tidigare fråga från mig om detta.

Förbud mot spridning av naturgödsel förhindrar inte konventionell odling, men det gör i praktiken ekologisk odling omöjlig nära tätorterna. Därför är frågan hur den rödgröna regeringen har tänkt sig att uppfylla målen om att ekologisk produktion och konsumtion ska öka; det måste finnas förutsättningar för att odla.

Problemet med gödselförbud börjar nu bli ett större problem för ekologiska producenter, i synnerhet för producenter i större tätortskommuner och expansiva städer, där detaljplanelagda områden ökar. 

Tidigare i våras frågade jag landsbygdsministern om regeringen kommer att vidta några åtgärder mot bakgrund av att gödselförbud påverkar livsmedelsproduktionen negativt. Ministerns svar var att det inte är aktuellt att se över reglerna för spridning av stallgödsel för att förbättra situationen för lantbrukare som använder sig av naturgödsel. Men nu är läget ett annat – det finns en livsmedelsstrategi med ekologiska mål som regeringen själv har satt. Det är svårt att öka produktionen av ekologiska livsmedel om jordbrukare inte har de rätta förutsättningarna för att producera.

Med anledning av detta vill jag fråga Sven-Erik Bucht:

 

Hur ställer sig statsrådet och regeringen till att se över reglerna för gödsling nu när livsmedelsstrategin är på plats?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1685 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/04448/JM

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1685 av Daniel Bäckström (C) Gödselförbud och livsmedelsstrategin

Daniel Bäckström har frågat mig hur jag och regeringen ställer sig till att se över reglerna för gödsling nu när livsmedelsstrategin är på plats.

Livsmedelsstrategin tar sikte på en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där livsmedelsproduktionen ökar. Regeringen har i strategins område regler och villkor bland annat identifierat produktionsresurser, resurseffektivitet och hållbart brukande och myndigheternas arbete som särskilt viktiga.

Användning och spridning av gödsel är en viktig förutsättning för en hållbar jordbruksproduktion, såväl i ekologisk som i konventionell produktion.

När det gäller tillgång till och nyttjande av markresurser uppmärksammar regeringen i livsmedelsstrategin frågan om att jordbruksdriften kan omfattas av begränsningar nära bostäder. Samtidigt håller jordbruksproduktionen landskapet öppet och djurhållning med betande djur hävdar naturbetesmarker med biologiska och estetiska värden. Jordbruksproduktionen bidrar till lokal sysselsättning och ger möjlighet att köpa närproducerade produkter.

Begränsningarna nära bostäder kan påverka både befintlig drift och möjligheten att ändra produktionen på jordbruksfastigheten. Regeringen pekar i livsmedelsstrategin på att det i översiktsplanen tydligare kan behöva framgå var jordbruksverksamhet bedrivs och att verksamheten kan påverkan närliggande områden. För att undvika inskränkningar som hindrar en rationell jordbruksdrift, och för att undvika olägenheter för boende, bör bostäder inte placeras där de riskerar att störas av jordbruksproduktionen. Vidare pekar regeringen på att det är nödvändigt att myndigheter och kommuner har goda kunskaper såväl om jordbruksproduktionens behov som om den påverkan som den medför, för att kunna ta hänsyn till både jordbrukets och närboendes intressen.

Riksdagen har nu fattat beslut med anledning av propositionen En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet som regeringen överlämnade till riksdagen den 30 januari. Utifrån propositionen har regeringen presenterat sin handlingsplan för att nå målen i livsmedelsstrategin. Regeringen har dessutom redan presenterat 3 åtgärdspaket med 28 åtgärder för totalt drygt 250 miljoner kronor för perioden 2017-2019. Livsmedelsstrategin innebär en tydlig och förankrad linje för livsmedelspolitiken fram till 2030. Regeringen arbetar fortlöpande med att utveckla och förbättra regelverk. I dagsläget pågår inget specifikt förändringsarbete vad gäller bestämmelserna om gödselspridning. Men jag utesluter inte att detta kommer att ske för att vidta de åtgärder och insatser som behövs för att nå målen i livsmedelsstrategin.

Stockholm den 6 juli 2017

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.