Gode män
Skriftlig fråga 2016/17:610 av Boriana Åberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-04
- Överlämnad
- 2017-01-09
- Anmäld
- 2017-01-10
- Svarsdatum
- 2017-01-18
- Sista svarsdatum
- 2017-01-18
- Besvarad
- 2017-01-18
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Det har förekommit uppgifter om brister i systemet med gode män. Många människor har blivit bestulna på sina egendomar av sina gode män, och de skyldiga har fått behålla pengarna de har förskingrat. SVT Nyheter har gått igenom 25 fällande domar där 108 personer bestulits av de personer som var satta att hjälpa dem. Domarna visar att de gode männen tagit över 13 miljoner kronor, men trots fällande domar behöver pengarna inte betalas tillbaka. Av de 13 miljonerna behöver de dömda bara betala tillbaka drygt 8,5 miljoner koronor. Drygt 4,5 miljoner behöver de gode män som har fällts i domstol alltså inte betala tillbaka till de drabbade. Domstolarna väljer ofta att tro på den gode mannens ord när han eller hon hävdar att pengarna betalats tillbaka, trots att kvitton eller andra verifikationer saknas. Det här visar på en brist i dagens system. Den som har fått en god man utsedd ska kunna lita på att denne sköter sitt uppdrag på ett korrekt sätt och handskas ansvarsfullt med huvudmannens pengar.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att de som bestulits av sina gode män ska få upprättelse?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:610 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Dnr Ju2017/00238/POL | ||
Justitiedepartementet | |
Justitie- och migrationsministern | |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:610 av Boriana Åberg (M) Gode män
Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att de som bestulits av sina gode män ska få upprättelse. Frågan ställs mot bakgrund av inslag i media om ett antal domar där gode män dömts för brott.
Jag är förhindrad att uttala mig om domstolarnas hantering av enskilda fall. Jag kan dock konstatera att det i brottmål är åklagaren som måste bevisa att den som är åtalad för ett brott är skyldig till det i alla delar och att möjligheten för målsäganden att få ersättning kan bero på i vilken utsträckning domstolen bifaller åtalet.
En viktig del i det svenska välfärdssamhället är att personer som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller hög ålder inte klarar av att sköta sina egna angelägenheter får hjälp med detta. Systemet med gode män och förvaltare fyller här en viktig funktion. I de allra flesta fall gör dessa ställföreträdare en mycket värdefull insats för att stödja en medmänniska i en utsatt situation.
För en väl fungerande godmans- och förvaltarverksamhet är det avgörande att tillsynen är effektiv och av hög kvalitet. Om det uppstår en misstanke om att brott har begåtts, ska det polisanmälas. En polisanmälan fyller en viktig funktion inte bara för att se till att lagföring sker utan också för att sända signaler till andra om att brott får konsekvenser. Med anledning av brister som har uppdagats i tillsynen har regeringen gett sju länsstyrelser ett uppdrag som syftar till att förbättra kontrollen av gode män och förvaltare. Uppdraget ska redovisas senast den 1 september. Jag utesluter inte att ytterligare åtgärder kan behöva vidtas för att säkerställa att personer som har behov av hjälp ska få sina rättigheter tillgodosedda.
Stockholm den 18 januari 2017
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.