Giltighetstid för pass
Skriftlig fråga 2024/25:640 av Björn Söder (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2024-12-20
- Överlämnad
- 2024-12-23
- Besvarad
- 2025-01-07
- Sista svarsdatum
- 2025-01-07
- Svarsdatum
- 2025-01-07
- Anmäld
- 2025-01-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Enligt Svenskar i Världen beräknas närmare 700 000 svenskar bo utomlands. I kontakt med myndigheter och banker i landet de bor i är passet en nödvändig identitetshandling.
Det svenska passets giltighetstid ihop med processen och kostnaderna för passförnyelse utomlands utgör i dag stora utmaningar, enligt Svenskar i Världen. En ny undersökning, i vilken över 2 000 utlandssvenskar deltog, visar att 7 av 10 har upplevt svårigheter i samband med ansökan om pass utomlands.
År 2005 halverades det svenska passets giltighetstid från tio till fem år. I praktiken är det dock kortare än så, då många länder kräver att passet är giltigt i minst sex månader efter inresa eller planerad utresa.
Både Danmark och Norge har en giltighetstid på tio år, medan Finland har en giltighetstid på fem år. Men regelverket och processen för att förnya det finska passet skiljer sig från de svenska och är i vissa fall enklare och snabbare.
Jag vill därför fråga justitieminister Gunnar Strömmer:
Avser ministern att ta initiativ för att förenkla förnyelse av pass för landets utlandssvenskar, och hur ställer sig ministern till att återgå till en giltighetstid för pass på tio år?
Svar på skriftlig fråga 2024/25:640 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Svar på fråga 2024/25:640 Giltighetstid för pass
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Svar på fråga 2024/25:640 av Björn Söder (SD)
Giltighetstid för pass
Björn Söder har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att förenkla förnyelse av pass för landets utlandssvenskar och hur jag ställer mig till att återgå till en giltighetstid för pass på tio år.
Giltighetstiden för svenska pass är i allmänhet fem år. Skälen för att giltighetstiden ändrades från tio till fem år var bland annat att en kortare giltighetstid försvårar ett missbruk av passhandlingar. Detta ansågs väga tyngre än det besvär och de ökade kostnader det innebär för den enskilde att söka nytt pass vart femte år i stället för vart tionde.
Svenska pass håller generellt en hög säkerhetsnivå. En orsak är just giltighetstiden. Den innebär att innehavarens utseende inte hinner förändras i så stor utsträckning. Den minskar också risken för att det samtidigt finns flera olika versioner av samma identitetshandling tillgängliga och att ett pass inte innehåller de senaste säkerhetsdetaljerna.
Att försvåra missbruk av passhandlingar är viktigt inte minst för att motverka exempelvis gränsöverskridande organiserad brottslighet och illegal invandring.
Det finns i dagsläget inga planer på att förändra processen för förnyelse av pass eller att förlänga giltighetstiden.
Däremot är regeringen mån om att underlätta för utlandssvenskar i andra avseenden när det är möjligt och lämpligt. Den 16 december 2024 beslutade regeringen att ge Migrationsverket i uppdrag att införa ett nytt och effektivare arbetssätt för att handlägga ansökningar om uppehållstillstånd i anknytningsärenden för familjemedlemmar till utlandssvenskar. Detta innebär snabbare beslut och mindre byråkrati, vilket ska underlätta för svenskar som vill återvända hem till Sverige med sina familjer.
Stockholm den 7 januari 2025
Gunnar Strömmer
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.