Gifter i odlad fisk
Skriftlig fråga 2016/17:926 av Lotta Finstorp (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-23
- Överlämnad
- 2017-02-24
- Anmäld
- 2017-02-28
- Svarsdatum
- 2017-03-08
- Sista svarsdatum
- 2017-03-08
- Besvarad
- 2017-03-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
I ett test från Testfakta har det visat sig att odlad lax innehållit bekämpningsmedlet etoxikin. Nivåerna av bekämpningsmedlet låg i vissa fall betydligt högre än gränsvärdena för exempelvis kött. Etoxikin har visat sig vara skadligt för hälsan vid långtidstester på djur, och i dag finns gränsvärden för etoxikin reglerat för kött samt grönsaker men inte när det gäller fisk. Orsaken till detta ska vara att EU:s lagstiftning för bekämpningsmedelsrester inte inkluderar just fisk.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht följande:
Avser statsrådet och regeringen att verka för en förändrad EU-lagstiftning gällande bekämpningsmedelsrester och etoxikin?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:926 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Dnr N2017/01484/DL | ||
Näringsdepartementet |
Landsbygdsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:926 av Lotta Finstorp (M) Gifter i odlad fisk
Lotta Finstorp har frågat mig om jag och regeringen avser att verka för en förändrad EU-lagstiftning gällande bekämpningsmedelsrester och etoxikin.
Etoxikin är ett ämne som har flera användningsområden, bland annat som bekämpningsmedel i jordbruket men det är inte tillåtet inom EU. Det används även som antioxidationsmedel.
Etoxikin används som antioxidationsmedel i fiskfoder av säkerhetsskäl för att inte fettet i fiskfodret ska oxidera och orsaka brand eller explosion under transport. Denna användning i fiskfodret är alltså skälet till att man hittar etoxikin i odlad lax.
EU planerar att fasa ut etoxikin som fodertillsats före sommaren 2020. När etoxikin inte längre blir tillåtet att använda får det inte längre förekomma i fisk.
Livsmedelsverket gör bedömningen att det inte är en hälsorisk att äta odlad lax om man följer myndighetens kostråd och varierar fisksorterna.
Min avsikt är att Sverige redan under våren kommer att ta upp frågan i Bryssel med företrädare för kommissionen och de andra medlems-staterna.
Stockholm den 7 mars 2017
Sven-Erik Bucht
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.