Genomförande av ändringarna i EU:s vapendirektiv och en översyn av vapenlagstiftningen
Skriftlig fråga 2021/22:1632 av Tobias Andersson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-05-24
- Överlämnad
- 2022-05-25
- Anmäld
- 2022-05-30
- Svarsdatum
- 2022-06-01
- Sista svarsdatum
- 2022-06-01
- Besvarad
- 2022-06-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Regeringen har nyligen kommunicerat kommittédirektiv till en särskild utredare. Denne ska lämna förslag till de författningsändringar som krävs i svensk rätt för att genomföra 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv på miniminivå. Därutöver ska utredaren bland annat se över de alla tillkännagivanden som staplats på hög hos Justitiedepartementet efter alla gånger riksdagen kört över regeringen i vapenfrågor.
Detta agerande från regeringen kan för den icke insatta uppfattas som handlingskraftigt och positivt – men det kunde inte vara mer fel än så. Anledningen till att regeringen tillsätter en utredning och sätter ihop en parlamentarisk referensgrupp till densamma är inte att man yrvaket börjat värna om jägare och sportskyttar. I stället handlar det om att försöka begrava dessa viktiga frågor under valrörelsen och kunna hänskjuta frågorna till utredningen och referensgruppen. Detta förfarande kommer att brukas varje gång oppositionen kritiserar regeringen för någon enskild vapenfråga de ännu inte löst trots ett flertal tillkännagivanden.
Min tes bygger inte endast på min kännedom om det socialdemokratiska partiet utan även på det faktum att regeringen haft många år på sig att agera i dessa frågor utan att göra det. År 2017 kom EU:s vapendirektiv, och anledningen till att det inte är implementerat i Sverige är endast att Socialdemokraterna med flera inte önskat implementera det på miniminivå (vilket man nu påstår sig önska göra ). Därutöver har riksdagen i många fall hunnit rikta nya tillkännagivanden i samma frågor, år efter år, utan att regeringen agerat.
Det rimliga hade varit att regeringen bara gick riksdagsmajoriteten till mötes genom att komma med ett förslag på implementering av EU:s vapendirektiv som ligger på miniminivå och verkställer de tillkännagivanden som riktats.
Med anledning av ovanstående önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:
Avser ministern och regeringen att agera på de riktade tillkännagivandena under tiden som utredningen arbetar eller pausa allt arbete till november 2023, då uppdraget ska slutredovisas?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1632 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2021/22:1632 av Tobias Andersson (SD)
Genomförande av ändringarna i EU:s vapendirektiv och en översyn av vapenlagstiftningen
Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser att agera på de riktade tillkännagivandena under tiden som utredningen arbetar eller pausa allt arbete till november 2023 då uppdraget ska slutredovisas.
Kommissionen har beslutat att stämma Sverige i EU-domstolen på grund av för sent genomförande av vapendirektivet. Sverige riskerar nu höga böter om reglerna inte kommer på plats så snabbt som möjligt. Regeringen har tidigare lagt fram förslag på genomförande av vapendirektivet som har röstats ner av riksdagen. Regeringen har nu tillsatt en ny utredning med en parlamentarisk referensgrupp. Jag hoppas att vi tillsammans med oppositionspartierna ska få reglerna på plats så snabbt som möjligt.
Utredningen ska också göra en generell översyn av vapenlagstiftningen utifrån de tillkännagivanden från riksdagen som finns på vapenområdet. Ändringar i vapenlagstiftningen måste alltid föregås av noggranna överväganden. Lagstiftningen måste vara utformad så att den i möjligaste mån motverkar förekomsten av illegala vapen och förhindrar att vapen kommer till brottslig användning. Samtidigt får reglerna inte vara onödigt betungande för legala vapeninnehavare som jägare och sportskyttar. Regeringen anser att det är viktigt att frågorna utreds ordentligt och kommer därför inte att föregripa utredningens arbete.
Stockholm den 1 juni 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.