Gemensam nationell läkemedelslista i långbänk
Skriftlig fråga 2016/17:1668 av Cecilia Widegren (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-21
- Överlämnad
- 2017-06-22
- Anmäld
- 2017-06-26
- Svarsdatum
- 2017-07-05
- Sista svarsdatum
- 2017-07-05
- Besvarad
- 2017-07-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
I regeringskansliet finns sedan år 2016 en promemoria upprättad i Socialdepartementet, Ds 2016:44 Nationell läkemedelslista, som ingående beskriver hur en gemensam nationell läkemedelslista kan genomföras. En nationell läkemedelslista kommer att stärka patientsäkerheten inom hälso- och sjukvården.
För fortfarande är det så att uppgifter om patientens läkemedel är utspridda på många olika informationskällor i olika delar av hälso- och sjukvården samt i de register över recept och uthämtade läkemedel som förs av E-hälsomyndigheten.
Det finns därtill avgörande utmaningar som handlar om att de legala förutsättningarna för att dels dokumentera, dels ta del av uppgifter är olika för samtliga informationskällor. Det behövs ett förtydligande avseende hur en nationell läkemedelslista ska kunna länkas samman med journalsystemen.
Det behövs därför ett samlat helhetsgrepp avseende patientsäkerhet och läkemedelsanvändning. Det finns behov av tydligare nationell styrning för att säkra hantering av information. Det måste finnas ett tydligt gemensamt åtagande som möjliggör för alla patienter i hela landet att själva kunna ta del av sin samlade läkemedelslista.
Det huvudsakliga syftet med promemorians förslag är att tillgodose patientens och vårdpersonalens behov av information om patientens läkemedelsbehandling. Vad väntar regeringen på?
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
Vad väntar ministern och regeringen på samt när avser ministern och regeringen att lägga fram en proposition om en nationell gemensam läkemedelslista?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1668 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Dnr S2017/03747/FS | ||
Socialdepartementet |
Socialförsäkringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1668 av Cecilia Widegren (M) Gemensam nationell läkemedelslista i långbänk
Cecilia Widegren har frågat mig vad jag och regeringen väntar på samt när vi avser att lägga fram en proposition om en nationell gemensam läkemedelslista.
Regeringen är väl medveten om att behörig hälso- och sjukvårdspersonal, apotekspersonal och patienter behöver få tillgång till samlade uppgifter om patientens ordinerade läkemedel. Frågan är högt prioriterad inom Socialdepartementet och bereds i Regeringskansliet.
Det övergripande målet med en nationell läkemedelslista är att skapa en samlad bild av en patients läkemedelsbehandling, oavsett var i landet patienten har ordinerats eller hämtat ut sina läkemedel. Förslaget i Promemorian Nationell läkemedelslista (Ds 2016:44) har utformats för att göra det möjligt att öka patientsäkerheten i läkemedelsprocessens olika steg, samtidigt som det behov av integritetsskydd som patienten har kan tillgodoses. Promemorian har remitterats till 130 instanser och sista datum att lämna synpunkter var den 13 april 2017.
E-hälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att göra en förstudie om hur en kommande nationell läkemedelslista kan realiseras samt att förbereda införandet av en sådan. Förstudien ska redovisas senast den 1 juli 2017 och ska visa vilka insatser som krävs för utveckling och införande av en ny teknisk plattform inklusive tillhörande gränssnitt och en struktur för behörighetsstyrning. E-hälsomyndigheten ska också genomföra förberedande insatser som ligger inom myndighetens ansvarsområde så att arbetet med nationella läkemedelslistan kan påbörjas snarast möjligt när regeringen genomfört nödvändigt utredningsarbete. Det uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2017.
Förslagen som rör en nationell läkemedelslista måste också samordnas med förslag som tas fram i Socialdataskyddsutredningen som bl.a. ska föreslå hur författningar inom Socialdepartementets verksamhetsområde ska anpassas till EU:s nya dataskyddsförordning och som ska redovisas senast den 31 augusti 2017.
Stockholm den 30 juni 2017
Annika Strandhäll
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.