Fysisk aktivitet i skolan
Skriftlig fråga 2016/17:778 av Amir Adan (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-01
- Överlämnad
- 2017-02-02
- Anmäld
- 2017-02-03
- Svarsdatum
- 2017-02-08
- Sista svarsdatum
- 2017-02-08
- Besvarad
- 2017-02-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Vi vet att barn och ungdomar är mer stillasittande nu än förr och att allt fler unga drabbas av övervikt och fetma. Ungdomar behöver röra sig mer på i första hand fritiden, men även i skolan bör eleverna ha mer fysisk aktivitet. Forskning visar tydligt att idrott och rörelse är bra för både hälsan och inlärningen.
Ändå säger regeringen nej till fler idrottstimmar i skolan, trots att en majoritet i riksdagen vill ha det och trots att studier visar de fördelar detta skulle ge för barns hälsa och skolprestation. Regeringen är alltså inte beredd att investera i våra barns och ungas välmående eller att förbättra deras förutsättningar att klara skolan med framgång
I dag är det nästan lika vanligt att vara överviktig som normalviktig om man bor i Norden. Det visar en ny stor nordisk undersökning som jämförde människors matvanor och fysiska aktivitet. I studien, som är beställd av Nordiska ministerrådet, får Sverige en bottennotering med den största andelen fysiskt inaktiva barn jämfört med de övriga nordiska länderna.
Att inte prioritera ämnet idrott kan få stora negativa konsekvenser. Ska vi få en frisk kommande generation så måste vi vända trenden med ökande fetma och minskad aktivitet. Det finns bara vinster med en utökad timplan för ämnet idrott såväl ur ett samhällsekonomiskt perspektiv som för individen.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:
Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att öka barns fysiska aktivitet i skolan?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:778 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Dnr U2017/00414/S | ||
Utbildningsdepartementet |
Utbildningsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:778 av Amir Adan (M) Fysisk aktivitet i skolan
Amir Adan har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser vidta för att öka barns fysiska aktivitet i skolan.
Det är viktigt att barn och ungdomar ges goda möjligheter till fysisk aktivitet och att motverka stillasittande bland barn. Jag vill i sammanhanget särskilt lyfta fram det som står i läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 (Lgr11), att skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen. När Statens skolverk redovisade sitt arbete med att stödja skolors utveckling av ämnet idrott och hälsa pekade myndigheten på att detta uppdrag i läroplanen är en viktig hälsofråga och ett område som i större utsträckning behöver uppmärksammas.
Rörelse ska vara en naturlig del av skoldagen. Det förutsätter fysisk aktivitet och motorisk träning utöver ämnet idrott och hälsa. Att enbart utöka undervisningstiden i idrott och hälsa är en mycket omfattande reform som riskerar att missa målet. Regeringen gav därför i november 2016 Skolverket i uppdrag att se över behovet av mer rörelse under skoldagen och lämna förslag som syftar till mer rörelse för alla elever, såväl flickor som pojkar (U2016/04956/S). Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2017.
Regeringen har också gett Gymnastik- och idrottshögskolan, Centrum för idrottsforskning, i uppdrag att genomföra en fördjupad analys av idrottsrörelsens barn- och ungdomsverksamhet samt grundskolans arbete med daglig fysisk aktivitet och undervisning i ämnet idrott och hälsa (S2015/08201/FS). Analysen ska i första hand inriktas på barn och ungdomar som inte är fysiskt aktiva samt belysa metoder och arbetssätt som leder till att fler barn och ungdomar idrottar eller annars är fysiskt aktiva. En samlad rapport av uppdraget ska lämnas senast den 15 maj 2017.
Jag har tidigare konstaterat att frågan om betydelsen av att flickor och pojkar rör på sig är bredare än skolidrotten. Just idrottsrörelsen har en viktig funktion genom att inom barn- och ungdomsidrotten lägga en grund för framtida motionsvanor. Regeringen strävar efter att fler barn och ungdomar ges möjlighet att delta i idrottsföreningarnas verksamhet och ökade därför stödet till idrotten med 197 miljoner kronor under 2016. I budgetpropositionen för 2017, som riksdagen beslutat i enlighet med, föreslog regeringen en ökning av stödet med ytterligare 11 miljoner kronor för 2017 och från och med 2018 med 19 miljoner kronor därutöver till en sammanlagd varaktig ökning om 227 miljoner kronor per år jämfört med 2015.
Regeringen gav även i maj 2016 Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram underlag till insatser för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet (S2016/03245/FS). Inom ramen för uppdraget ska myndigheterna analysera och lämna förslag på hur aktörer på nationell, regional och lokal nivå kan medverka i ett långsiktigt arbete för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet. Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2017.
Regeringen kommer utifrån redovisningarna av dessa uppdrag att ta ställning till det fortsatta arbetet för en skola som engagerar och aktiverar eleverna till mer rörelse.
Stockholm den 8 februari 2017
Gustav Fridolin
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.