Fusket med trafikkörkort

Skriftlig fråga 2017/18:494 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-15
Överlämnad
2017-12-18
Anmäld
2017-12-19
Svarsdatum
2018-01-02
Besvarad
2018-01-02
Sista svarsdatum
2018-01-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Efter regeringsskiftet 2006 har 250 000 fler personer ett jobb att gå till. Detta är fantastiska siffror, men de måste öka om vi ska nå målet om lägst arbetslöshet år 2020. I dag är gymnasieutbildning tillsammans med körkort stora vattendelare på arbetsmarknaden. De som saknar körkort har svårare att ta ett jobb, vilket även regeringen sett och som resulterat i förslaget om CSN-lån för körskoleutbildning. Detta är en viktig politikutveckling för att fler ska komma i arbete.

Under 2017 har det dock framkommit flera oegentligheter kopplat till körskolor, bland annat organiserad brottslighet och illegala trafikskolor. En granskning av SVT Värmland visar också att fusket är utbrett vid körskolornas teoriprov. Vanligast är fusket när det gäller teoriproven för taxikörkort och taxitrafiktillstånd.

Fusket sker genom att frågor och svar avfotograferas och säljs vidare. Mobilkameror, kameror i glasögon och i pennor samt folk med vanliga fusklappar är några av alla de knep som Trafikverket ser. Att provkontrollanter upptäcker att folk försöker fuska eller kopiera frågorna och svaren är inte heller ovanligt. Problemet är att de som ertappas kan komma tillbaka dagen efter och skriva om provet. Ofta är det inte för att klara provet, utan för att kunna kopiera eller lära sig frågorna utantill. På Trafikverket har man trots det ingen laglig rätt att stoppa fuskare från att komma tillbaka.

Inom högskolevärlden kan fuskare som ertappas riskera avstängning. Där tas alla anmälda fusk upp hos en disciplinnämnd som avger vilket straff som ska utfalla. Detta är en modell som fungerar bra och som sätter stopp för oegentligheter. Regeringen bör fundera över om inte en liknande modell också behövs inom trafikskolesektorn. Inte minst då fuskandet inom körkortsutbildningen är ett hot mot trafiksäkerheten då vi får körkortsinnehavare som inte kan våra trafikregler.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Är statsrådet beredd att ge Trafikverket samma möjligheter som inom universitetsväsendet att vidta sanktionsmöjligheter mot fusket vid trafikskolor?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:494 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2017/07646/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:494 av Lars Mejern Larsson (S)
Fusket med trafikkörkort

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag är beredd att ge Trafikverket samma möjligheter som inom universitetsväsendet att vidta sanktionsmöjligheter mot fusket vid trafikskolor.

Regeringens trafiksäkerhetsarbete utgår från nollvisionen och jag och regeringen ser allvarligt på fusk vid förarprov, då det påverkar förtroendet för förarutbildningssystemet i Sverige negativt. En god förarutbildning är en viktig del av arbetet med nollvisionen.

Trafikverket är den myndighet som ansvarar för förarprovsverksamheten och de har vidtagit flertalet åtgärder för att stävja det fusk som Lars Mejern Larsson beskriver.

Trafikverket har sedan i början på november påbörjat driftsättningen av ett nytt provsystem, som kommer att rullas ut kontor för kontor. Det nya systemet har utvecklats under närmare två års tid och är nu klart. Det har ett antal utökade funktioner, bland annat hur provversioner sätts samman för varje enskild individ. I det gamla systemet genererades ett antal parallella provversioner som sedan byttes ut. Proven blir i det nya systemet mer slumpvis sammansatta för varje individ, Trafikverket arbetar kontinuerligt med att utöka frågebanken ytterligare för att kunna generera ännu flera unika provversioner på individnivå.

Trafikverket har också på försök infört kameraövervakning i provsalarna i Göteborg, vilket har utvärderats med bra resultat och beslut är taget om att fortsätta satsningen på kameraövervakning till fler provsalar. Myndigheten arbetar också löpande med utbildning och fortbildning för dess medarbetare för att kunnat säkerställa identitet på personer och upptäcka fusk.

Gällande denna fråga och många andra som berör förarutbildningen och trafikskolebranschen har jag en dialog med branschföreträdare och myndigheter som Transportstyrelsen och Trafikverket.

Myndigheterna har tagit initiativ till en bred översyn av förarutbildningssystemet. Frågan om åtgärder mot fuskare i likhet med de som är möjliga vid högskoleprovet kan vara en av flera aspekter att titta på inom ramen för denna översyn. I nuläget är inte frågan utredd grundligt men jag avser att bevaka arbetet i den kommande översynen av förarutbildningen.

Stockholm den 21 december 2017

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.