Fuskande advokater
Skriftlig fråga 2021/22:1772 av Björn Söder (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-06-23
- Överlämnad
- 2022-06-23
- Anmäld
- 2022-06-27
- Svarsdatum
- 2022-07-07
- Sista svarsdatum
- 2022-07-07
- Besvarad
- 2022-07-07
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Tidigare i år avslöjades hur en av Sveriges mest inkomstbringande offentliga försvarare fuskat med uppgifter i sina kostnadsräkningar. Han uteslöts därefter ur Advokatsamfundet. Nu har Aftonbladet avslöjat att även hans bror, som förra året fakturerade domstolarna över 9 miljoner kronor, lämnat oriktiga uppgifter för att få ut ersättningar.
Under förra året kostade rättsliga biträden, såsom advokater, skattebetalarna 3,7 miljarder kronor.
En av åklagarna, som tidningen pratat med, säger att det finns inbyggt i systemet att man ska kunna lita på en advokat. Uppenbarligen gäller inte detta längre i dagens Sverige.
Generaldirektören på Domstolsverket menar att det behövs lagändringar, och i mars överlämnade hans myndighet en rapport till regeringen med flera olika förslag för att skärpa kontrollen.
Av denna anledning vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Vad har hänt med rapporten som Domstolsverket överlämnade till regeringen, och avser ministern att förändra systemet för att skärpa kontrollen i enlighet med Domstolsverkets rapport?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1772 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2021/22:1772 av Björn Söder (SD)
Fuskande Advokater
Björn Söder har frågat mig om vad som hänt med Domstolsverkets rapport som svar på regeringsuppdrag om rättsliga biträden och om jag avser förändra systemet för att skärpa kontrollen för rättsliga biträden i enlighet med rapporten. Frågan har ställts mot bakgrund av uppgifter i media om att en offentlig försvarare ska ha redovisat uppgifter i kostnadsräkningar på ett inkorrekt sätt.
Låt mig inleda med att understryka advokatens centrala roll i en demokratisk rättsstat. Rätten till rättsligt biträde syftar ytterst till att den enskilde ska få en rättvis rättegång.
Av rättegångsbalken framgår att en advokat ska i sin verksamhet redbart och nitiskt utföra de uppdrag som anförtrotts honom och iaktta god advokatsed. Det är viktigt att ha med sig att antalet misskötsamma advokater är få, i relation till advokatkårens storlek. Med detta sagt är det förstås helt oacceptabelt att fakturera för arbete som inte har utförts eller att lämna felaktiga uppgifter till domstolen.
Regeringen har sedan flera år tillbaka vidtagit en rad åtgärder för att förbättra kostnadskontrollen över statens utgifter för rättsliga biträden.
I oktober 2021 beslutade regeringen en förordningsändring som innebär att åklagare och andra förundersökningsledare i större utsträckning ska yttra sig över ersättningsanspråk i brottmål där åtal inte har väckts. Förundersökningsledaren ska i sådana s.k. förordnandemål alltid höras i de fall ersättningsanspråket uppgår till minst 30 000 kronor och i annat fall om det behövs för att bedöma skäligheten i anspråket.
Justitiekanslern har i enlighet med regeringens förslag i budgetpropositionen för 2022 tillförts 2 000 000 kronor för att ge myndigheten en ökad tillsynsmöjlighet över rättshjälpssystemet och därmed bidra till stärkt kontroll över utgifterna för rättsliga biträden.
I december 2020 gav regeringen Domstolsverket i uppdrag att bl.a. göra en analys över ersättningarna från anslaget Rättsliga biträden m.m. och att identifiera åtgärder i syfte att skapa bättre kostnadskontroll. Domstolsverket slutredovisade uppdraget i mars 2022. Domstolsverkets redovisning innehöll förslag på åtgärder som dels kräver lag- eller förordningsändringar, dels ryms inom Domstolsverkets bemyndigande. Regeringen har den 30 juni 2022 gett Domstolsverket i uppdrag att i årsredovisningen för 2022 redovisa vilka åtgärder som vidtas inom ramen för myndighetens eget bemyndigande.
Domstolsverkets åtgärdsförslag som kräver lag- eller förordningsändringar bereds nu i Regeringskansliet.
Stockholm den 6 juli 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.