Friskvård för egenföretagare

Skriftlig fråga 2016/17:1433 av Helena Bouveng (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-18
Överlämnad
2017-05-18
Anmäld
2017-05-19
Svarsdatum
2017-05-31
Sista svarsdatum
2017-05-31
Besvarad
2017-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Att företag kan hjälpa sina anställda att arbeta förebyggande med hälsan genom friskvård är positivt. En god folkhälsa ger färre sjukskrivningsdagar, vilket gynnar arbetsgivaren, arbetstagaren och även staten i förlängningen. Samma utgångspunkter gäller även för småföretagare; att förebygga genom friskvårdsbidrag kan bidra till bättre hälsa för anställda men också för bolagets ägare.

Detta gäller dock endast om företaget drivs i aktiebolagsform, eftersom företaget då kan göra avdrag för friskvårdsbidrag för såväl ägare som medarbetare. Om verksamheten drivs i enskild firma är det tillåtet att göra avdrag för friskvårdsbidrag för eventuella anställda – men inte för företagaren själv.

Ur hälsosynpunkt är det olyckligt att associationsformen för företagandet är avgörande för om det är möjligt att göra avdrag för friskvård. Företagarna behandlas dessutom olika, givet associationsform. Detta upplevs naturligtvis som orättvist.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer finansministern att ta något lagstiftningsinitiativ eller vidta andra åtgärder för att minska eller ta bort skillnaderna mellan de olika associationsformerna när det gäller möjligheten till avdrag för friskvård?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1433 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/02284/S1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1433 av Helena Bouveng (M) Friskvård för egenföretagare

Helena Bouveng har frågat mig om jag kommer att ta något lagstiftningsinitiativ eller vidta andra åtgärder för att minska eller ta bort skillnaderna mellan de olika associationsformerna när det gäller möjligheten till avdrag för friskvård.

Med personalvårdsförmåner avses förmåner av mindre värde som inte är direkt ersättning för utfört arbete. I stället är det fråga om enklare åtgärder för att skapa trivsel, samhörighet och god psykisk och fysisk hälsa hos personalen på arbetsplatsen. Möjlighet till enklare slag av motion och annan friskvård räknas som en sådan personalvårdsförmån och den är skattefri för den anställde. Omfattningen av friskvårdförmånen är något som engagerar många och som jag har svarat vid flera tillfällen kommer frågan att vara föremål för beredning under mandatperioden. Det finns många aspekter, till exempel kring jämställdhet och jämlikhet, som behöver analyseras.

När det gäller beskattningen kan jag konstatera att reglerna om personalvård endast gäller för anställd personal i företaget. En företagare som driver verksamhet i enskild firma räknas i skattehänseende inte som anställd personal och beskattas heller inte för inkomst av tjänst. Företagaren beskattas istället för verksamhetens överskott som inkomst av näringsverksamhet och får dra av de utgifter som behövs för att driva sin verksamhet. Vilka utgifter som får dras av är beroende av vad den specifika verksamheten kräver. Kostnader för den enskilde näringsidkarens egen friskvård betraktas som utgifter för privata levnadskostnader. Sådana kostnader får inte dras av.

Reglerna för beskattning ser alltså olika ut för olika associationsformer.

Stockholm den 24 maj 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.