Friluftslivets förändrade förutsättningar vid uppförandet av vindkraftsparker
Skriftlig fråga 2021/22:1702 av Cassandra Sundin (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-06-09
- Överlämnad
- 2022-06-10
- Anmäld
- 2022-06-13
- Svarsdatum
- 2022-06-22
- Sista svarsdatum
- 2022-06-22
- Besvarad
- 2022-06-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)
Uppförandet av vindkraftsparker påverkar många delar av samhället, till stor del negativt. Det innebär en negativ utveckling för bland annat förvaltandet av sårbar natur, djurliv och friluftslivets förutsättningar.
Situationen för friluftslivet har varit svår under pandemin. Organisationer har till stor del stått utan statligt ekonomiskt stöd då regeringen prioriterat andra områden. Det ökade årliga anslaget är välkommet, dock har pandemin medfört ett behov av särskilda ekonomiska satsningar till exempelvis organisationer som varit tvungna att ta stora lån för att överleva. Samtidigt uppförs allt fler vindkraftsparker runt om i landet som skapar ytterligare svårigheter för verksamheterna. Många andra näringar påverkas också av detta, exempelvis rennäringen.
Friluftslivets förutsättningar behöver förbättras av många anledningar, inte minst för en ökad folkhälsa.
Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:
Avser regeringen att vidta några åtgärder för att friluftslivets förutsättningar inte ska försämras vid uppförandet av nya vindkraftsparker?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1702 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)
Svar på fråga 2021/22:1702 av Cassandra Sundin (SD)
Friluftslivets förändrade förutsättningar vid uppförande av vindkraftsparker
Cassandra Sundin har frågat mig om regeringen avser vidta några åtgärder för att friluftslivets förutsättningar inte ska försämras vid uppförandet av nya vindkraftsparker.
Jag vill inledningsvis understryka att friluftslivet är en hörnsten i naturvårdspolitiken. Friluftslivet bidrar till såväl fysisk aktivitet som upplevelser och återhämtning och är därför av stor betydelse för människors hälsa och välbefinnande. Friluftslivets betydelse har blivit särskilt tydlig under covid-19-pandemin då många människor sökt sig ut i naturen. Oavsett förutsättningar ska alla människor, däribland barn och unga, ha möjlighet att vistas i naturen och utöva friluftsliv med allemansrätten som grund. Regeringen anser att förutsättningarna för människor att utöva friluftsliv ska vara goda i alla delar av landet.
Regeringen gjorde i budgetpropositionen för innevarande år flera satsningar för att underlätta friluftslivet. Bland dessa kan särskilt nämnas satsningen om 50 miljoner kronor per år 2022–2027 på anslaget 1:3 Åtgärder för värdefull natur inom utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård, för att bland annat rusta upp ledsystemet med nya och renoverade spänger, broar, ledmarkeringar och vindskydd. Vidare satsade regeringen 100 miljoner kronor per år 2022–2024 på samma anslag för skötsel av naturreservat, vilka spelar en stor roll för alla sorters friluftsliv. Regeringen gjorde också en satsning på anslaget 13:3 Stöd till friluftsorganisationer där statsbidraget till friluftsorganisationer höjdes med 50 miljoner kronor per år fr.o.m. 2022. Det anslaget uppgår nu till närmare 100 miljoner kronor per år.
När det gäller relationen till nya vindkraftsparker har regeringen tagit initiativ som kan komma att underlätta för friluftslivet i framtiden och vår målsättning är att satsningar på vindkraft inte ska stå i motsats mot naturvårdspolitiken och svenskt friluftsliv. I april tillsattes en utredning (M2022:03) om Stärkta incitament för utbyggd vindkraft (dir. 2022:27) där ett uppdrag är att föreslå ett system för kompensation till lokalsamhällen. I dag förekommer frivilliga överenskommelser om ersättning mellan vindkraftsprojektörer och kommuner respektive företrädare för lokala föreningar. Utredaren ska bland annat kartlägga vilken karaktär och ändamål sådan ersättning vanligtvis har. Därutöver ska utredningen även titta på erfarenheter i andra länder, främst våra grannländer.
Genom utredningen, som ska presentera sina förslag i mars 2023, vill regeringen få fram förslag till ett mer stabilt system för kompensation i samband med utbyggd vindkraft. Det ska lägga grunden för kompensation till dem vars omgivning påtagligt påverkas av vindkraftsutbyggnad, och därmed vara till nytta för våra lokalsamhällen. Min och regeringens ambition är att även på detta sätt bidra till förbättrade förutsättningar för det breda friluftslivet i vårt land.
Stockholm den 22 juni 2022
Annika Strandhäll
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.