Framtiden inom den digitala marknaden

Skriftlig fråga 2017/18:483 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-12-14
Överlämnad
2017-12-15
Anmäld
2017-12-18
Sista svarsdatum
2017-12-29
Svarsdatum
2018-01-10
Besvarad
2018-01-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Den digitala marknaden växer hela tiden och allt fler svenskar har börjat handla regelbundet på internet och använda sig av digitala tjänster i stället för fysiska butiker och metoder. Nya marknader öppnar sig via nätet, och konkurrensen från länder som ligger långt bort fysiskt är plötsligt påtaglig. I dag beställs mycket via nätet från länder som Kina och USA, ibland utan att kunden är medveten om företagens hemvist. 

Med denna utveckling är det även viktigt att säkerställa att konsumenten kan känna sig trygg med handel via nätet även om det sker med länder som har helt andra konsumentregler än Sverige.

Regeringen har en viktig roll att spela när det gäller att få den internationella handeln att fungera för privatpersoner och att informera konsumenterna om vilka risker som finns. Det finns mycket att vinna på att skapa en välfungerande marknad med andra länder via nätet och här finns behov av åtgärder, framför allt gentemot länder utanför EU.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

Hur avser statsrådet och regeringen att säkerställa att Sverige blir ett ledande land inom konsumenträttigheter och säkerhet på den digitala marknaden?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:483 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)



Fi2017/

04762/KO

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:483 av Mikael Eskilandersson (SD)
Framtiden inom den digitala marknaden

Mikael Eskilandersson har frågat mig hur jag och regeringen avser att säkerställa att Sverige blir ett ledande land inom konsumenträttigheter och säkerhet på den digitala marknaden.

Att konsumenter känner sig trygga när de handlar via internet är självfallet mycket viktigt. Huvuddelen av e-handeln är inhemsk, men den gränsöverskridande e-handeln ökar. Inom EU finns det, vid sidan av regler om säkra varor, bl.a. regler som skyddar konsumenter i samband med distansförsäljning. När en konsument handlar utanför EU kan dock helt andra regler gälla. Det kan också finnas risker med själva produkterna.

Genom konsumentupplysningstjänsten Hallå konsument, som lanserades av Konsumentverket 2015, och Konsument Europa, den enhet inom Konsumentverket som ger vägledning i gränsöverskridande konsumentfrågor, kan man som konsument få information och vägledning om vad man bör tänka på när man köper varor från handlare utanför EU.

Det bedrivs också ett aktivt internationellt arbete, bl.a. inom OECD, både när det gäller konsumenträttigheter i samband med e-handel och när det gäller produktsäkerhet. Globala företeelser kräver globala lösningar och ett aktivt deltagande på den internationella arenan kan bidra till en positiv utveckling när det gäller konsumenters rättigheter och säkerhet på den globala digitala marknaden.

Stockholm den 10 januari 2018

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.