Fortsatta våldsamheter

Skriftlig fråga 2021/22:1730 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-15
Överlämnad
2022-06-16
Anmäld
2022-06-17
Svarsdatum
2022-06-22
Sista svarsdatum
2022-06-22
Besvarad
2022-06-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Våldsamheterna i Sverige fortsätter i oförminskad takt. På tisdagskvällen och natten till onsdagen drabbades åter Skåne och i synnerhet Malmö av flera skjutningar.

Vid 19-tiden på tisdagen blev en man i 25-årsåldern beskjuten av en maskerad person på moped eller motorcykel på Kolonigatan i Landskrona, där en studentfest pågick. Ingen skadades dock. Vid klockan 23.30 knivskars två män i 20-årsåldern vid Möllevångstorget. En 22-årig man med våldsamt förflutet efterlystes under natten. Enligt Sydsvenskans uppgifter är han anhållen i sin frånvaro. På morgonen bekräftar polisen att en av de knivskurna är död och att den andre är allvarligt skadad.

I samband med händelsen spärrade polisen av akutintaget på Skånes universitetssjukhus. Ärendet rubriceras som mord och mordförsök. Polisen hade på onsdagsmorgonen ingen gripen, rapporterar Samnytt.

Samnytt skriver också att en timme senare, vid klockan 00.30, kom nästa larm. Denna gång rörde det en skottskadad man som påträffats utomhus i närheten av Rörsjöparken i centrala Malmö. Mannen, som är i 25-årsåldern, fördes med ambulans till sjukhus. Skadorna bedöms som allvarliga men ej livshotande. Händelsen rubriceras som försök till mord. Ingen har ännu gripits.

Det kan konstateras att justitie- och inrikesministern fortsätter att misslyckas i sitt arbete med att komma till rätta med det eskalerande våldet. Ministern har personifierat total avsaknad av självinsikt om sitt egna katastrofala politiska misslyckande. Hade det funnits ett uns av självinsikt och självrannsakan hade ministern tagit konsekvenserna och avgått.

Jag vill fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av det oförminskade våldet i det svenska samhället, och kommer ministern att avgå?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1730 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/02135 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1730 av Björn Söder (SD)
Fortsatta våldsamheter

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av det oförminskade våldet i det svenska samhället, och om jag kommer att avgå.

Regeringen har under de två senaste mandatperioderna bedrivit ett intensivt arbete mot den grova kriminaliteten. Vi har presenterat en lång rad straffrättsliga reformer till riksdagen och vi genomför en historisk satsning på Polismyndigheten.

Regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten tar ett brett grepp om brottsligheten: skärpta straff, verktyg till brottsbekämpande myndigheter, åtgärder för att bryta tystnadskulturen och ett utvecklat brottsförebyggande arbete. Programmet implementeras nu punkt för punkt och många delar är redan genomförda. Men fler åtgärder är på gång.

Den stora satsningen på Polismyndigheten är en viktig del i arbetet med att minska brottsligheten och öka tryggheten. Satsningen har lett till att Polismyndigheten aldrig varit större. Det fanns vid årsskiftet fler poliser och civilanställda än tidigare.

På det straffrättsliga området pågår ett intensivt arbete med Gängbrottsutredningens betänkande, som bland annat innehåller en ny straffskärpningsregel som är avsedd att ha kraftig verkan vid våldsamma konflikter i den kriminella miljön. Vidare har straffen skärpts för en rad brott som är tydligt kopplade till skjutvapenvåldet, exempelvis mord, allvarliga våldsbrott, grovt vapenbrott och de allvarligaste narkotikabrotten.

Men för att minska brottsligheten räcker det inte med fler poliser och strängare straff. Det krävs också ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete, inte minst för att stoppa nyrekrytering till kriminella gäng och förhindra att barn och unga involveras i kriminalitet. Regeringen har nyligen beslutat en lagrådsremiss med förslag om att kommunerna får ett lagstadgat ansvar att arbeta brottsförebyggande.

För att fler individer ska kunna få hjälp att lämna kriminella gäng och andra destruktiva miljöer har regeringen uppdragit åt Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen att genomföra konkreta åtgärder för att förstärka och utveckla stödet till avhoppare i landet. Detta arbete är nu i full gång.

Vidare har regeringen gett Brottsförebyggande rådet, Polismyndigheten och Kriminalvården i uppdrag att i samverkan med ett antal frivilliga kommuner sprida strategin bakom Sluta skjut – som syftar till att minska dödligt våld i kriminella miljöer – till fler orter i Sverige.

Regeringen avser även att i närtid besluta om ett uppdrag till en utredare att se över förutsättningarna för att utveckla samhällets åtgärder liknande den danska ordningen med ungdomskriminalitetsnämnder, som infördes i Danmark 2019. Syftet är att möjliggöra att tillräckliga och adekvata insatser vidtas, tidigt och tydligt, så att barn och unga inte fastnar i en kriminell livsstil.

Regeringens arbete för att motverka den grova kriminaliteten fortsätter med oförminskad kraft.

Stockholm den 22 juni 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.