Förtroendet för rikspolischefen

Skriftlig fråga 2016/17:1798 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-09
Överlämnad
2017-08-14
Besvarad
2017-08-28
Sista svarsdatum
2017-08-28
Svarsdatum
2017-08-28
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Förtroendet för landets polischef är lågt både inom polismyndigheten och bland allmänheten. Många poliser har öppet kritiserat polischefen Dan Eliasson. Flera politiska partier och ledande politiker har haft mycket kritiska synpunkter på ledarskapet och krävt en förändring.

Att omorganisera en verksamhet av polisens storlek och betydelse, kräver dialog mycket information och att man lyssnar på kritik och tar till sig åsikter och förslag på ett bra sätt. Detta verkar inte ha fungerat. Läget är ansträngt på många olika sätt för landets poliser, och många poliser lämnar nu yrket.

Medborgarnas förtroende för polisens förmåga att förebygga och utreda brott sjunker. På grund av hård belastning och bristande ledarskap nedprioriteras många områden, vilket innebär att brott begås utan att förövarna riskerar att åka fast. Detta är oacceptabelt. Ett tungt ansvar vilar på regeringen, på ansvarig minister och på polischefen.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inkrikesminister Morgan Johansson:

 

Har ministern förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1798 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2016/17:1798 av Sten Bergheden (M) Förtroendet för rikspolischefen

Sten Bergheden har frågat mig om jag har förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson.

Ombildningen av svensk polis är en av de mest omfattande organisationsförändringarna inom staten på många år. I Statskontorets första delrapport om ombildningen är den sammanfattande bedömningen att polisen hittills har genomfört flera viktiga delar av omorganisationen men att många utmaningar återstår. Erfarenheter från tidigare myndighetsreformer visar att genomförandet ofta är mer komplicerat och tar längre tid än vad som har förutsetts.

Att leda Sveriges största myndighet under dessa omständigheter är ett komplext uppdrag. Jag har fortsatt förtroende för rikspolischefens sätt att utföra denna svåra uppgift.


Stockholm den 24 augusti 2017


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.