Till innehåll på sidan

Försvarets ansvar för miljögifter i vattnet

Skriftlig fråga 2013/14:512 av Leander, Helena (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-21
Anmäld
2014-03-25
Besvarad
2014-03-26
Svar anmält
2014-03-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga

2013/14:512 Försvarets ansvar för miljögifter i vattnet

av Helena Leander (MP)

till försvarsminister Karin Enström (M)

På olika håll i landet har giftiga perfluorerade alkylsyror läckt ut i dricksvattnet, sannolikt från brandsläckningsskum som använts vid försvarets brandövningar. En av de drabbade orterna är Uppsala, där försvaret använt det giftiga brandsläckningsskummet på flygfältet Ärna. På Uppsala kommun anser man att det är klart att ämnena i dricksvattnet kommer från Ärna, eftersom man inte kan hitta någon annan misstänkt spridningskälla och genom att de brunnar där ämnena påträffats stämmer med i vilken riktning som vattnet rinner från Ärna och ned genom dricksvattenåsen.

Trots detta har försvaret hittills inte velat ta på sig något ansvar för att gifterna hamnat i vattnet, och än mindre velat ta på sig kostnaderna för sanering och vattenrening. Försvaret har heller inte tillåtit kommunens miljöinspektörer att göra kontroller på flygfältet.

Mot den bakgrunden vill jag fråga försvarsministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Försvarsmakten ska ta sitt ansvar för de miljögifter i vattnet som försvarets aktiviteter gett upphov till?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:512 besvarad av Försvarsminister Karin Enström

den 26 mars

Svar på fråga

2013/14:512 Försvarets ansvar för miljögifter i vattnet

Försvarsminister Karin Enström

Helena Leander har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Försvarsmakten ska ta sitt ansvar för de miljögifter i vattnet som försvarets aktiviteter gett upphov till.

Försvarsmakten ska enligt 5a § förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten utöver vad som följer av miljöbalken och i den utsträckning myndighetens resurser medger det, bl.a. avhjälpa föroreningsskador i enlighet med Försvarsmaktens inventering av förorenade områden som orsakats av tidigare militär verksamhet.

Försvarsmakten driver för närvarande ett projekt om inventering och provtagningar vid brandövningsplatser, både sådana som är i drift och sådana som är avvecklade. Det gäller främst flygflottiljerna. Konsultutredningar pågår avseende bl.a. Uppsala.

På Försvarsmaktens uppdrag har Totalförsvarets forskningsinstitut gjort en övergripande studie av tillgängligt forsknings- och annat kunskapsmaterial om efterbehandling av kontaminerade områden. Rapporten – Perfluorerade ämnen i jord, grundvatten och ytvatten, riskbild och åtgärdsstrategier – redovisades i augusti 2013. Rapporten ska användas som underlag för riskbedömningar och åtgärdsutredningar.

Tillsynen över miljöfarlig verksamhet regleras i miljöbalken och miljötillsynsförordningen (2011:13). Generalläkaren ansvarar enligt 26 kap. 3 § miljöbalken och 2 kap. 4 § miljötillsynsförordningen för den operativa tillsynen i fråga om Försvarsmaktens verksamheter och åtgärder, utom vad avser den tillsyn som omfattas av Kemikalieinspektionens ansvar enligt 2 kap. 21 § första stycket 1 miljötillsynsförordningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.