Försöksverksamhet med gårdsförsäljning
Skriftlig fråga 2016/17:1531 av Sten Bergheden (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-01
- Överlämnad
- 2017-06-05
- Anmäld
- 2017-06-07
- Svarsdatum
- 2017-06-14
- Sista svarsdatum
- 2017-06-14
- Besvarad
- 2017-06-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Statsrådet Gabriel Wikström har tidigare svarat på min fråga gällande gårdsförsäljning (2016/17:763) att Om ett ombud skulle tillåtas lagerhålla varor för direktförsäljning blir det i stället detaljhandel till konsument, vilket är i strid mot detaljhandelsmonopolet.
Jag är fullt medveten om att gårdsförsäljning innebär att vi måste våga hitta kreativa lösningar för att ändå kunna förena en gårdsförsäljning med det svenska Systembolagets monopol i Sverige. Och om näringslivet ska fungera i hela landet måste vi ta vara på de förutsättningar som finns för ny produktion och nya jobb. Sverige är nämligen i dag det enda landet i Europeiska unionen som inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol.
Det är viktigt att komma ihåg att en flaska vin eller öl som producerats på en gård i Sverige är en exklusiv och relativt dyr produkt. Gårdsförsäljning skulle därför ha liten betydelse för hur mycket alkohol som säljs i Sverige. Det är också högst osannolikt att Systembolagets monopol skulle riskeras genom gårdsförsäljning av vin och öl. Det visar exemplet Finland. Där är gårdsförsäljning tillåtet utan att det har hotat den finska motsvarigheten till Systembolaget.
Nu kommer krav från ett flertal kommuner och län att få inleda gårdsförsäljning av öl, cider och vin i begränsad skala. Bland annat Höganäs kommun har ansökt till regeringen om att bli pilotkommun för försäljning av egenproducerat vin.
Om dessa pilotprojekt tillåts kommer vi att ha stora möjligheter att utvärdera dess effekter på folkhälsan, alkoholkonsumtionen, besöksnäringen och arbetstillfällen på landsbygden. Denna utvärdering kan senare ligga till grund för ny lagstiftning. Men att inte ens tillåta försöksverksamheten ger inget beslutsunderlag för oss politiker.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
Är ministern och regeringen beredda att som ett första steg ompröva sin hållning och tillåta försöksverksamhet med gårdsförsäljning i begränsad skala?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1531 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Dnr S2017/03422/FS | ||
Socialdepartementet |
Socialförsäkringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1531 av Sten Bergheden (M) Försöksverksamhet med gårdsförsäljning
Sten Bergheden har frågat mig om jag och regeringen är beredda att som ett första steg ompröva min och regeringens hållning och tillåta försöksverksamhet med gårdsförsäljning i begränsad skala.
Eftersom gårdsförsäljning inte är tillåtet i Sverige saknas de lagliga förutsättningarna för ett sådant försök som Sten Bergheden föreslår.
Jag vill också erinra om att den utredning som haft i uppdrag att analysera förutsättningarna för gårdsförsäljning i Sverige, konstaterade att en EU-rättsligt legitim reglering av sådan försäljning kräver att även utländska tillverkare ges tillträde till den svenska marknaden, liksom att försäljning ska tillåtas i hela landet – inte bara på landsbygden.
Med andra ord så handlar frågan om gårdsförsäljning inte bara om begränsad försäljning av alkoholdrycker tillverkade på svenska gårdar, utan om en verksamhet som kan omfatta såväl landsbygd som storstad och såväl svenska som utländska aktörer. Mot den bakgrunden bedömer jag att ett sådant försök som t.ex. Höganäs efterfrågar endast skulle ge begränsad kunskap om gårdsförsäljningens potentiella utformning och utveckling och därmed de alkoholpolitiska effekter som en sådan utveckling skulle medföra.
Jag vill avsluta med att lyfta fram vikten av att värna legitimiteten för det svenska detaljhandelsmonopolet. Skyddet för folkhälsan är detaljhandelsmonopolets huvudsakliga motivering. Och skyddet för folkhälsan är också motivet bakom den svenska alkoholregleringen och ska även fortsättningsvis vara ledstjärnan i utvecklingen av den svenska alkoholpolitiken.
Stockholm den 14 juni 2017
Annika Strandhäll
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.