Försäljning av JAS Gripen till Thailand
Skriftlig fråga 2008/09:322 av Linde, Hans (v)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2008-11-28
- Anmäld
- 2008-11-28
- Besvarad
- 2008-12-03
- Besvarad
- 2008-12-04
- Svar anmält
- 2008-12-04
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 28 november
Fråga
2008/09:322 Försäljning av JAS Gripen till Thailand
av Hans Linde (v)
till statsrådet Ewa Björling (m)
Under de senaste veckorna har vi kunnat följa hur protesterna och motsättningarna trappats upp i Thailand med en tydlig ökning av brott mot de mänskliga rättigheterna som följd. Utvecklingen är oroande och det finns en överhängande risk för att de politiska motsättningarna övergår i en alltmer våldsam inriktning, allt fler spekulerar om den demokratiskt valda regeringen ska avsättas i ytterligare en militärkupp.
Samtidigt pågår diskussioner mellan Sverige och Thailand om en försäljning av sex JAS Gripen-plan till landet. Försäljare är den svenska staten, via den svenska regeringen. I dagsläget är risken överhängande att Thailand kommer att slå in på en väg av bristande respekt för de mänskliga rättigheterna och inskränkningar av demokratin. Samtidigt pågår en lågintensiv konflikt i södra Thailand, Thailand befinner sig i en gränskonflikt med Kambodja och regionen i stort måste betraktas som orolig. I den nuvarande osäkra situationen borde ytterligare förhandlingar om försäljning av JAS Gripen till Thailand läggas på is.
Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Ewa Björling:
Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att respekten för de mänskliga rättigheterna och demokratin ska garanteras i Thailand innan en försäljning av JAS Gripen till landet slutförs?
Svar på skriftlig fråga 2008/09:322 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt
Svar på fråga
2008/09:322 Försäljning av JAS Gripen till Thailand
Utrikesminister Carl Bildt
Hans Linde har frågat statsrådet Ewa Björling vilka initiativ hon avser att ta för att respekten för de mänskliga rättigheterna och demokratin ska garanteras i Thailand innan en försäljning av JAS Gripen till landet slutförs. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Inspektionen för strategiska produkter, ISP, beviljade i februari 2008 tillstånd för utförsel av JAS Gripen till Thailand. Beslutet fattades efter hörande av Exportkontrollrådet, som består av representanter från samtliga riksdagspartier. Till grund för bedömningen låg de parlamentariskt förankrade riktlinjerna för krigsmaterielexport.
Låt mig också beröra frågan om den aktuella politiska situationen i Thailand.
Sverige har, såväl enskilt som med andra medlemsstater i EU, tydligt förmedlat hur vi noggrant följer den demokratiska utvecklingen i Thailand. Så sent som i förra veckan gjordes genom EU ett uttalande om oron för det uppkomna läget. I detta sammanhang manades också till försiktighet och vikten av att oroligheterna löses med fredliga medel och under gällande lagstiftning underströks särskilt.
Såväl den thailändska regeringen som andra ledande politiker i Thailand är väl medvetna om den svenska – och EU:s – inställning avseende de mänskliga rättigheterna och demokratin. Också efter valet förra hösten har vi i våra löpande kontakter fortsatt att ta upp dessa frågor. I kontakter jag själv hade med den interimsregering, som tillsattes av militären efter den oblodiga kuppen den 19 september 2006, påtalade jag att respekt för de mänskliga rättigheterna och en återgång till demokrati var en nödvändighet för att våra förbindelser skulle återgå till det normala. Så skedde också.
Sammanfattningsvis kan jag försäkra om att vi i regeringen gör vad vi kan för att de mänskliga rättigheterna och det demokratiska systemet inte ska äventyras i Thailand. Vi kommer även framdeles att betona vikten av dessa frågor i våra kontakter med företrädare för Thailand.
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.