Till innehåll på sidan

Försäkringskassans handläggningstider

Skriftlig fråga 2016/17:747 av Emma Carlsson Löfdahl (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-01-27
Överlämnad
2017-01-29
Anmäld
2017-01-31
Sista svarsdatum
2017-02-08
Svarsdatum
2017-02-10
Besvarad
2017-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Medierna har de senaste dagarna rapporterat att handläggningstiderna vid Försäkringskassans avdelning för omprövningar för närvarande kan uppgå till 25 veckor. Det handlar framför allt om omprövningar inom sjukförsäkringen.

Försäkringskassan skriver på sin hemsida att det är en följd av att fler handläggare rekryterats inom sjukförsäkringen. Därmed har de kunnat arbeta mer konsekvent med 90- och 180-dagarsbedömningar, fler har fått avslag och fler vill därmed få sina beslut omprövade.

Under väntetiden står människor utan inkomst, och många är i praktiken hänvisade till försörjningsstöd. En lång tid i ovisshet är destruktivt både för den som fått avslag på goda grunder och för den som vid en omprövning kommer att få sjukpenning beviljad.

Försäkringskassan uppger nu att deras mål är att de ska klara sex veckors handläggningstid till sommaren. De långa väntetiderna kommer alltså att bestå under hela våren.

Därför vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Försäkringskassan ska förkorta sina handläggningstider?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:747 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/00567/SF

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till Riksdagen

Svar på fråga 2016/17:747 av Emma Carlsson Löfdahl (L) Försäkringskassans handläggningstider

Emma Carlsson Löfdahl har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att Försäkringskassan ska förkorta sina handläggningstider.

Jag kan inleda med att konstatera att det är bekymmersamt att handläggningstiderna för omprövningsbeslut är långa. Det är viktigt att individer som inte är nöjd med ett beslut har möjlighet att begära och få beslut om omprövning av sitt ärende utan alltför stort dröjsmål. Det är en viktig del i rättskedjan.

Sedan 2010 har sjukskrivningsärendena ökat dramatiskt. Därför lanserade regeringen ett brett åtgärdspaket för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Som en av 30-talet åtgärder tillsköt regeringen 250 mnkr till Försäkringskassan i syfte att stärka handläggningen av sjukförsäkringsärenden och öka antalet prövningar enligt rehabiliteringskedjan som låg på en alldeles för låg nivå. Knappt varannan sjukskriven fick det stöd vid tidsgränserna som den har rätt till. Detta har lett till att antalet prövningar har ökat och därmed också antalet indragningar och avslag. Det har i sin tur medfört att det har blivit fler omprövningar och längre handläggningstider.

Försäkringskassan har informerat mig om situationen och om de åtgärder myndigheten vidtagit för att komma tillrätta med problemen. Försäkringskassans ledning har beslutat att hela myndigheten måste hjälpa till för att snabbt korta handläggningstiderna. Förutom att andra avdelningar bistår och hjälper till att arbeta av balanserna har myndigheten förstärkt omprövningsverksamheten med såväl resurser som övertidsinsatser. Myndigheten arbetar även med att utveckla ett digitalt handläggarstöd, vilket väntas vara på plats från och med juni.

Åtgärder tar ofta tid innan de får effekt, och de planerade insatserna bedöms påverka de genomsnittliga handläggningstiderna. Enligt Försäkringskassan kommer handläggningstiderna att ligga på rimliga nivåer till sommaren. Jag avser att fortsätta följa utvecklingen av handläggningstiderna för omprövningarna.

Stockholm den 10 februari 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.