Försäkringskassans återkrav vid personlig assistans
Skriftlig fråga 2024/25:826 av Christofer Bergenblock (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2025-02-20
- Överlämnad
- 2025-02-21
- Anmäld
- 2025-02-25
- Svarsdatum
- 2025-03-05
- Besvarad
- 2025-03-05
- Sista svarsdatum
- 2025-03-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)
Återigen har det uppmärksammats ett fall där Försäkringskassan har ställt ett omfattande återbetalningskrav på en enskild individ som har personlig assistans genom LSS. I det här fallet handlar det om en kvinna som är helt beroende av personlig assistans och där Försäkringskassan menar att hon borde ha anmält när hon efter sjukskrivning slutade på ett arbete, vilket enligt myndigheten bedöms innebära ”väsentligt ändrade förhållanden”. Dock var antalet assistanstimmar som hon fick precis lika många före, under och efter den korta period som hon arbetade. Eftersom det hela utspelade sig 2014 har Försäkringskassan nu ställt återbetalningskrav på över en miljon kronor till en person som är beroende av assistans dygnet runt och som saknar egen försörjning.
Detta är bara ytterligare ett exempel på hur Försäkringskassan ställer återbetalningskrav riktade både till enskilda individer och till assistansanordnare utifrån premissen att de själva borde ha anmält förändrade levnadsförhållanden till myndigheten. Därmed blir det den enskilde eller dennes assistansanordnare som kontinuerligt ska överpröva Försäkringskassans tidigare beslut. Även i de fall där en annan del av Försäkringskassan har blivit informerad om en förändrad livssituation för en enskild individ vidareförmedlas inte den informationen internt inom myndigheten, utan ansvaret läggs ändå på den enskilde eller på assistansanordnaren att kontakta rätt handläggare.
Att bedrägerier och välfärdskriminalitet ska motverkas finns det en bred konsensus om i Sveriges riksdag, och i de fallen ska det både riktas återbetalningskrav och anmälas till polisen. Detta skiljer sig markant från när individer på grund av bristande uppföljning från myndighetens sida, som kan sträcka sig ett decennium tillbaka i tiden, påförs återbetalningskrav på enorma belopp. Den här problematiken har under lång tid uppmärksammats från funktionsrättsorganisationer och assistansanordnare, men åtgärder från regeringens sida har uteblivit. Många upplever att det i dag råder stor rättsosäkerhet, eftersom grunderna för när återbetalningskrav kan ställas är ytterst oklara och kan sträcka sig långt tillbaka i tiden.
Med utgångspunkt i ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:
Avser statsrådet att ta några initiativ i syfte att förtydliga grunderna för när återkrav kan ställas av Försäkringskassan kopplat till personlig assistans?
Svar på skriftlig fråga 2024/25:826 besvarad av Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)
Svar på fråga 2024/25:826 Försäkringskassans återkrav vid personlig assistans
till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)
Svar på frågorna 2024/25:826 av Christofer Bergenblock (C)
Försäkringskassans återkrav vid personlig assistans och 2024/25:827 av Nadja Awad (V) Återkrav inom LSS
Christofer Bergenblock har frågat mig om jag avser att ta några initiativ i syfte att förtydliga grunderna för när återkrav kan ställas av Försäkringskassan kopplat till personlig assistans.
Nadja Awad har vidare frågat socialförsäkringsministern om hon avser att ta några initiativ för att minska risken för återkrav inom LSS.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på båda frågarna.
Det allra bästa är när beslut om ersättning är rätt från början, så att enskilda inte hamnar i situationen att behöva betala tillbaka felaktigt utbetald ersättning. Det är alltid tufft att drabbas av återkrav och beklagligt när en enskild riskerar att bli skuldsatt.
Försäkringskassan ska säkerställa god kvalitet i sin handläggning och att rätt person får rätt ersättning. Myndigheten har också ett ansvar att säkerställa god kontroll och att förebygga och förhindra felaktiga utbetalningar.
Enligt 110 kap. 46 § socialförsäkringsbalken (SFB) ska den som ansöker om, har rätt till eller annars får en förmån enligt balken anmäla sådana ändrade förhållanden som påverkar rätten till eller storleken av förmånen. Det gäller alla ersättningar som regleras i socialförsäkringsbalken. Anmälan som gäller assistansersättning ska även göras av den till vilken assistansersättning har betalats ut. Det ligger i Försäkringskassans ansvar att informera den enskilde om skyldigheten att anmäla ändrade förhållanden och konsekvenserna av om den enskilde inte fullgör sin anmälningsskyldighet.
I de fall en assistansmottagare eller anordnare, genom att lämna oriktiga uppgifter eller underlåta att fullgöra en uppgifts- eller anmälningsskyldighet, har orsakat att assistansersättning har lämnats felaktigt eller med för högt belopp ska Försäkringskassan besluta om återbetalning av ersättningen. Detsamma gäller om en assistansmottagare eller anordnare i annat fall har fått assistansersättning som de har insett eller skäligen borde ha insett var felaktig eller för hög (108 kap. 2 och 9 a §§ SFB).
Regeringen har, i Försäkringskassans regleringsbrev för år 2025, gett myndigheten i uppdrag att vidta åtgärder i syfte att motverka att enskilda blir återbetalningsskyldiga. Inom ramen för uppdraget har Försäkringskassan tagit fram en handlingsplan för hur myndigheten avser att motverka att enskilda blir återbetalningsskyldiga, öka förmågan att omhänderta anmälningar av ändrade förhållanden, stärka förmågan att återkräva felaktiga utbetalningar och öka återbetalningen av felaktigt utbetalda ersättningar (FK 2024/028035). Försäkringskassan ska löpande under året, med start i april 2025, redovisa resultatet av det arbete som görs som en följd av handlingsplanen.
Stockholm den 5 mars 2025
Camilla Waltersson Grönvall
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.