Förmånsbeskattning av fyrhjulingar för Sveriges bönder och skogslantbrukare
Skriftlig fråga 2019/20:15 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2019-09-13
- Överlämnad
- 2019-09-16
- Anmäld
- 2019-09-17
- Svarsdatum
- 2019-09-25
- Sista svarsdatum
- 2019-09-25
- Besvarad
- 2019-09-25
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Den som har en fyrhjuling i företaget riskerar en kännbar skattesmäll, varnar Skattebetalarnas förening för i ett inlägg. Skatteverkets tolkning av reglerna för förmånsbeskattning har fått stöd i ett antal kammarrättsdomar och får därmed anses vara vägledande. Detta kommer att få orimliga konsekvenser för många av Sveriges småföretagare. I en dom från kammarrätten ifrågasattes inte nyttan med en fyrhjuling i verksamheten, men eftersom det var möjligt att använda den på fritiden så har Skatteverket fastställt ett mycket högt förmånsvärde på 3 000 kronor – per månad.
Lantbrukaren förmånsbeskattades inte för att faktiskt ha använt företagets fyrhjuling på fritiden utan för att han hade haft möjligheten att göra det. Att en lantbrukare eller andra småföretagare som behöver en fyrhjuling i företaget per automatik ska kunna avkrävas tusentals kronor per månad är inte rimligt, och regeringen borde snarast överväga en lagändring.
Det har nu kommit kammarrättsdomar där man förmånsbeskattar jordbruksföretagare för deras möjlighet att använda en fyrhjuling på fritiden.
Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:
Vilka initiativ till förändrad lagstiftning avser ministern att vidta för att undvika att orimliga skattekonsekvenser uppstår?
Svar på skriftlig fråga 2019/20:15 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)
Fi2019/
03161/S1
Finansdepartementet
Finansministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2019/20:15 av Lars Beckman (M) Förmånsbeskattning av fyrhjulingar för Sveriges bönder och skogslantbrukare
Lars Beckman har frågat mig om vilka initiativ till förändrad lagstiftning jag avser att vidta för att lantbrukare och andra småföretagare inte ska drabbas av orimliga skattekonsekvenser vid förmånsbeskattning av fyrhjulingar.
En skatte- och avgiftspliktig förmån uppkommer om en anställd får eller kan använda ett företags egendom privat. En förmån som erhålls på grund av tjänst ska alltså i regel tas upp som en intäkt. Av förarbeten och rättspraxis följer att även dispositionsrätt, dvs. möjligheten att fortlöpande använda en tillgång, kan grunda förmånsbeskattning. Så kan vara fallet när det är fråga om större egendom som exempelvis fritidshus eller båtar som anskaffats av ett företag, även om egendomen också används i verksamheten.
När det gäller själva värderingen av en förmån är huvudregeln att detta ska ske till marknadsvärdet. Om själva dispositionsrätten ligger till grund för förmånsvärdet sker värderingen utifrån förhållandena i det enskilda fallet. För vissa bestämda förmåner, t.ex. bilförmån och kostförmån, finns i stället schabloniserade värderingsregler. Det finns inte någon fastställd schablon för förmån av fyrhjuling. Skatteverket har dock tagit fram en vägledning för hur förmån av fyrhjuling kan värderas beroende på om egendomen får användas bara vid enstaka tillfällen eller om den anställde själv kan bestämma när användning ska ske.
Hur förmån av fyrhjuling ska värderas är ytterst en fråga för Skatteverket och våra domstolar.
Stockholm den 25 september 2019
Magdalena Andersson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.