Förlorad kompetens i frågorna om hedersförtryck
Skriftlig fråga 2016/17:732 av Tina Ghasemi (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-25
- Överlämnad
- 2017-01-26
- Anmäld
- 2017-01-27
- Svarsdatum
- 2017-02-08
- Sista svarsdatum
- 2017-02-08
- Besvarad
- 2017-02-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Regeringen aviserade förra hösten att en särskild jämställdhetsmyndighet ska bildas, med uppgift att bland annat samordna den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor. Den nya jämställdhetsmyndigheten ska också överta ansvaret för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck, som i väldigt stor utsträckning drabbar kvinnor, från Länsstyrelsen Östergötland som haft uppdraget sedan 2005.
Omfördelningen av det här ansvaret riskerar att undergräva arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelsen Östergötland besitter väldigt stor kompetens i de här frågorna efter att ha arbetat med dem under lång tid. Att flytta ansvaret för frågorna till jämställdhetsmyndigheten, som kommer att arbeta med en rad olika frågor, riskerar att leda till att de försummas i förhållande till andra frågor och att mycket av den kompetens som i dag finns på Länsstyrelsen Östergötland går förlorad.
I förlängningen kan omfördelningen därför leda till att arbetet tappar fart och stagnerar. I slutändan blir det därmed de som drabbas av hedersförtryck som får betala kostnaden för regeringens flyttkarusell.
Hedersförtrycket är en av våra största jämställdhetsutmaningar. Därför är det förvånande att en regering som kallar sig världens första feministiska regering tillskriver det så pass liten betydelse. Riskerna med att flytta ansvaret är stora, men regeringen väljer att ignorera dem av symbolpolitiska skäl.
Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att hantera förlusten av kunskap och kompetens när frågorna om hedersrelaterat förtryck och våld flyttas från Länsstyrelsen Östergötland till jämställdhetsmyndigheten?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:732 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)
Dnr S2017/00523/JÄM | ||
Socialdepartementet |
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:732 av Thina Ghasemi (M) Förlorad kompetens i frågor om hedersförtryck
Thina Ghasemi har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att hantera förlusten av kunskap och kompetens när frågor om hedersrelaterat förtryck och våld flyttas från Länsstyrelsen Östergötland till jämställdhetsmyndigheten.
Motivet till att inrätta en jämställdhetsmyndighet är att flera utvärderingar samstämmigt har understrukit behovet av en fast och permanent struktur på nationell nivå för att regeringen ska kunna säkerställa att jämställdhetspolitiska prioriteringar genomförs. Det gäller också frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Till myndigheten kommer föras vissa uppgifter och uppdrag som idag utförs av olika myndigheter. Det gäller bl.a. – men inte enbart – de tillfälliga uppdragen att samordna länsstyrelsernas uppdrag om hedersrelaterat våld och förtryck och uppdraget att ansvara för ett nationellt kompetensteam som Länsstyrelsen i Östergötland har haft sedan 2013, och som bl.a. inbegriper att driva en nationell stödtelefon för råd och vägledning i frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. De båda uppdragen kommer att drivas vidare av myndigheten i permanent form, vilket kommer ge väsentligt bättre förutsättningar för långsiktighet i planering och genomförande av insatser och kompetensuppbyggnad än vad som hittills varit fallet med uppdrag som ges för ett år i taget.
En organisationskommitté har i uppdrag att under 2017 förbereda och genomföra bildandet av myndigheten (dir. 2016:108). I uppdraget ligger bl.a. att i nära samarbete med berörd myndighet, i detta fall Länsstyrelsen i Östergötland, hantera samtliga frågor som rör överförandet av uppdragen. En viktig utgångspunkt för överförandet är att upparbetad kunskap och erfarenhet ska tas tillvara och att arbetet kan bedrivas vidare utan avbrott.
Jag är som Thina Ghasemi ytterst angelägen om att det inte blir några kompetensförluster i det viktiga arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i anslutning till överförande av uppdraget till den nya myndigheten. Jag kommer därför noga följa organisationskommitténs arbete för att förvissa mig om att så inte sker.
Stockholm den 8 februari 2017
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.