Förhör med återvändande IS-krigare

Skriftlig fråga 2017/18:475 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-12-14
Överlämnad
2017-12-14
Anmäld
2017-12-15
Sista svarsdatum
2017-12-28
Svarsdatum
2018-01-12
Besvarad
2018-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

År 2014 uppskattade Säpo att runt 300 svenska medborgare hade rest till Irak och Syrien för att ansluta sig till Islamiska statens så kallade kalifat. Nu beräknar man att uppemot 170 av dessa har återvänt till Sverige. Trots risken att många av dessa, kanske samtliga då de har varit anslutna till världens mest brutala terrororganisation, har begått brott saknas i dag bevis för detta.

Säpo har som ambition att prata med alla återvändare, men det finns inget de kan göra om en återvändare nekar till ett samtal då ett sådant nämligen är helt frivilligt. Undertecknad har i likhet med många andra vid ett flertal tillfällen efterfrågat en hårdare lagstiftning på detta område, och SD har vid ett flertal tillfällen ifrågasatt regeringens arbete med att säkra vår trygghet och straffa dem som har anslutit sig till terrorsekten.

Vad vi nu riskerar att se är att de forna islamistkrigarna kan återvända till samma miljöer som de befann sig i före sin resa. Terrorforskaren Magnus Ranstorp har även vittnat om att de då kan få en veteranstatus jämförbar med rockstjärnor, vilket på så sätt ytterligare kan påverka radikaliseringen i en negativ riktning.

Med hänvisning till det ovanstående önskar jag att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svarar på följande fråga:

 

Avser ministern och regeringen att möjliggöra för Säpo att föra samtal med återvändande terrorister, oavsett om de är misstänkta för brott eller inte, och vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att skapa förutsättningar för Säpo att arbeta effektivare?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:475 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2017

/

09777

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern


Svar på fråga 2017/18:475 av Markus Wiechel (SD) Förhör med återvändande IS-krigare

Markus Wiechel har frågat mig om jag och regeringen avser att möjliggöra för Säkerhetspolisen att föra samtal med återvändande terrorister, oavsett om de är misstänkta för brott eller inte, och vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att skapa förutsättningar för Säkerhetspolisen att arbeta effektivare.

Säkerhetspolisen gör en bedömning av samtliga s.k. IS-återvändare som myndigheten har kännedom om. Det finns inga hinder för myndigheten att ta kontakt med personer som inte är misstänkta för brott. I rättegångsbalken finns regler om under vilka förutsättningar en person kan tvingas till ett förhör, exempelvis kan personer som inte är misstänkta för brott kallas till förhör vid vite eller hämtas till förhör inom ramen för en förundersökning.

Regeringen genomför en rad åtgärder för att stärka ansvariga myndigheters förmåga att förebygga, förhindra och försvåra terroristbrottslighet i linje med den nationella strategin mot terrorism och de två politiska överenskommelserna om åtgärder mot terrorism. De omfattande satsningarna på Polismyndigheten och Säkerhetspolisen som nu genomförs bidrar till att höja myndigheternas förmåga.

Stockholm den 12 januari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.