Förenkling för enskilda vägar
Skriftlig fråga 2017/18:524 av Cecilia Widegren (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-12-19
- Överlämnad
- 2017-12-20
- Sista svarsdatum
- 2018-01-03
- Svarsdatum
- 2018-01-11
- Besvarad
- 2018-01-11
- Anmäld
- 2018-01-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Regeringen tycks inte vilja se förenkling som motto för att fler människor ska vilja leva, bo och verka på landsbygden. Det är frustrerande! Urbaniseringen är tydlig, vilket borde leda till att regeringen tar alla chanser till förenkling och minskad administration för dem som engagerar sig för levande landsbygd.
Under en längre tid har flera vägsamfälligheter i Sverige haft bekymmer och stora utmaningar då man behöver ändra en del andelstal. Detta som en följd av att flera fastighetsägare numera bor året runt i fastigheter som tidigare enbart varit sommarboenden. Kostnaden för omprövningsförrättning hos Lantmäteriet är en alltför stor kostnad för små samfällighetsföreningar. Rörsberga samhällsförening är en av dem som drabbas. Gamla rutiner kostar för mycket på en föränderlig bostadsmarknad.
Riksförbundet enskilda vägar har föreslagit att Sverige ska införa den förenklade och billigare process för att ändra andelstal som kallas Finlandsmodellen, vilken skulle innebära förenklade regler för omprövning av andelstal. Finlandsmodellen innebär att föreningar själva ges förtroende att fastställa förändringar av andelstal. Lantmäteriets uppgifter skulle vara att ansvara för att inrättande av gemensamhetsanläggningen, upprätta den ursprungliga fördelningen av andelstalen samt bilda samhällsföreningen.
Vidare ska Lantmäteriet vara ansvariga för hantering av överklagande från enskild medlem i det nya systemet, om den enskilde medlemmen vill få ändrat andelstal överprövat. Vägsamfälligheter i Skaraborg anser att detta är ett bekymmer som måste få en mer rimlig lösning.
Ansvarigt statsråd Heléne Fritzon har tyvärr gett ett mycket vagt svar på hur regeringen ser på landsbygdens förenklingsarbete. Detta duger inte. Beredning pågår på Regeringskansliet som vanligt men utan svar och besked om vilka förbättringar regeringen avser att åstadkomma, och när.
För dem som är berörda är det både krångligt och dyrt när regeringen dessutom väljer att passa i stället för att agera. Frågan kvarstår om regeringens ambitioner.
När avser regeringen föreslå en lagförändring som innebär att samma lagar som gäller för bostadsrättsföreningar även ska gälla fritidsboenden som används som åretruntboenden?
Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:
Avser statsrådet att föreslå en lagändring som innebär förenkling av omprövningsförrättning så att till exempel liknande regler som gäller för bostadsrättsföreningar även ska gälla annat boende, till exempel på landsbygd?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:524 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Ju2017/09977/POL
Justitiedepartementet
Migrationsministern och biträdande justitieministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:524 av Cecilia Widegren (M) Förenkling för enskilda vägar
Cecilia Widegren har frågat mig om jag avser att föreslå en lagändring som innebär förenkling av omprövningsförrättning så att till exempel liknande regler som gäller för bostadsrättsföreningar även ska gälla annat boende, till exempel på landsbygden.
Cecilia Widegrens fråga tar främst sikte på omprövning av andelstal i s.k. vägföreningar, dvs. samfällighetsföreningar som förvaltar en gemensamhetsanläggning för väg. I oktober 2017 svarade jag på en i huvudsak motsvarande skriftlig fråga från Cecilia Widegren (fråga 2017/18:57). I svaret pekade jag bl.a. på de förenklingar i lagstiftningen som regeringen har tagit initiativ till och det förenklingsarbete som pågår inom Lantmäteriet. I fråga om det förslag från Riksförbundet Enskilda Vägar som Cecilia Widegren tar upp konstaterade jag att beredningen av det pågår i Regeringskansliet och att det för närvarande inte går att säga om – eller när – en förändring av reglerna bör genomföras.
De frågeställningar som Cecilia Widegren tar upp är komplicerade. Med tanke på den korta tid som har gått sedan den förra frågan besvarades får jag hänvisa till det svar som jag lämnade då.
Stockholm den 11 januari 2018
Heléne Fritzon
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.