Förekomst av klusterbomber i flyganfall mot Jemen

Skriftlig fråga 2014/15:575 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-26
Överlämnad
2015-05-26
Anmäld
2015-05-27
Svarsdatum
2015-06-03
Sista svarsdatum
2015-06-03
Besvarad
2015-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan ca två månader tillbaka genomför en militärallians ledd av Saudiarabien luftangrepp mot Jemen och enligt rapporter från FN har minst 1 400 personer fått sätta livet till och tusentals är skadade. Den Saudiledda interventionen har tydligt bidragit till att förvärra den redan allvarliga humanitära situationen i Jemen och försvårat möjligheterna att få till stånd ett slut på våldet. Trots det har omvärldens reaktioner varit begränsade.

Det har framkommit uppgifter som tyder på att den Saudiledda koalitionen mot Jemen har använt klusterbomber i sina flyganfall. Human Rights Watch säger sig ha trovärdiga bevis för att bomberna använts i Saada, norra Jemen. Det är klustervapen som USA sålt till Saudiarabien.

Klustervapen är en vapentyp som tydligt slår mot civila, 98 procent av offren för vapen är just civila, många av dem barn. Sedan 2010 är klustervapen därför förbjudna enligt en internationell konvention. Dock har varken USA eller Saudiarabien ratificerat konventionen. Däremot undertecknade USA 2013 ett internationellt vapenhandelsfördrag, Arms Trade Treaty, ATT.

Omvärlden har nu ett ansvar att agera för att få till stånd ett slut på våldet i Jemen och att förhindra ytterligare lidande för civilbefolkningen. Det är viktigt att omvärlden inte förser de stridande parterna med krigsmateriel, i synnerhet inte klustervapen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i EU och FN, ska förmå USA att upphöra med sin export av klustervapen till Saudiarabien?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:575 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:575 av Hans Linde (V) Förekomst av klusterbomber i flyganfall mot Jemen

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige ska förmå USA att upphöra med sin export av klustervapen till Saudiarabien.

Jag delar frågeställarens oro över situationen och utvecklingen i Jemen. Utmaningarna kan långsiktigt bara lösas politiskt, genom att parterna återvänder till förhandlingsbordet. Regeringen välkomnar FN:s säkerhetsråds agerande och uppmanar rådet att fortsatt verka för en fredlig lösning på konflikten. FN:s generalsekreterare och hans särskilda sändebud har vårt fulla stöd för sina ansträngningar, som framförallt baseras på Gulfstaternas samarbetsråds (GCC) initiativ och den nationella dialogkonferensens slutsatser.

Regeringen har en tydlig syn på användningen av klusterammunition

och på behovet av universalisering av konventionen om sådan ammunition. Vi vill att också de största tillverkarna och användarna av klusterammunition ansluter sig till konventionen, för att ett förbud mot användning ska bli effektivt. Sverige kommer vid översynskonferensen av konventionen i september att agera för att intensifiera ansträngningarna för en sådan universalisering.

Detta är en position som vi för fram i förhandlingar och bilaterala samtal, däribland då jag i våras talade vid nedrustningskonferensen (CD) vid ett besök i Genève. Där konstaterade jag också – med hänvisning till upp-gifter om att klusterammunition använts mot civilbefolkning i konfliktländer – att sådan användning är oacceptabel och att internationell humanitär rätt måste iakttas.

Det är glädjande att USA undertecknat FN:s vapenhandelsfördrag (ATT). Vi skulle välkomna en snar ratificering och vi hoppas på en universalisering även av detta fördrag för att uppnå dess huvudsakliga mål att åstadkomma högsta möjliga gemensamma internationella normer för att förbättra regleringen av den internationella handeln med konventionella vapen.

Stockholm den 3 juni 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.