Förbud mot påtvingad konverteringsterapi och omvändelseförsök
Skriftlig fråga 2021/22:1792 av John E Weinerhall (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2022-07-07
- Överlämnad
- 2022-07-07
- Sista svarsdatum
- 2022-07-21
- Svarsdatum
- 2022-08-10
- Besvarad
- 2022-08-10
- Anmäld
- 2022-09-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Den senaste tiden har det uppdagats av Dagens Nyheter att konverteringsterapi och/eller omvändelseförsök förefaller vara vanligt förekommande bland olika religiösa samfund. Flera kristna församlingar, sekter och muslimska moskéer som uppbär statliga bidrag har inte bara uppmanat utan också påtvingat homosexuella att bli botade för sin sexualitet.
Inom vissa kulturer förekommer också en stark hederskultur med starka påtryckningar som begränsar människors möjlighet att leva ut sin sexualitet. I vissa fall har detta lett till så allvarliga utgångar som döden, och det förekommer att unga blir skickade till sina hemländer på uppfostringsresor.
Att ingen har rätt eller för den delen ska ha möjlighet att påtvinga någon annan människa en sexualitet förefaller vara en självklarhet. Tyvärr avspeglas detta inte i lagstiftningen i dag.
Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:
Vilka konkreta lagförändringar anser socialministern borde genomföras för att beivra påtvingad konverteringsterapi och omvändelseförsök?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1792 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2021/22:1792 av John E Weinerhall (M)
Förbud mot påtvingad konverteringsterapi och omvändelseförsök och fråga 2021/22:1829 av Anders Österberg (S) Omvändelseförsök av hbtqia-personer
John E Weinerhall har frågat socialministern vilka konkreta lagförändringar hon anser borde genomföras för att beivra påtvingad konverteringsterapi och omvändelseförsök. Frågan har överlämnats till mig. Anders Österberg har frågat mig om jag ser något mer behov av förändrad och förbättrad lagstiftning gällande omvändelseförsök och omvändelseresor.
Ingen ska tvingas att genomgå omvändelseterapi. Det är brottsligt och kan bestraffas t.ex. som olaga tvång. Omvändelseterapi får inte heller förekomma inom hälso- och sjukvården. All behandling ska utgå från ett medicinskt behov. Eftersom t.ex. homosexualitet inte är en sjukdom är det varken något som ska eller får behandlas inom vården.
I juli 2020 gav regeringen Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i uppdrag att kartlägga och sammanställa kunskap om unga hbtq-personers utsatthet för s.k. omvändelseterapi. Uppdraget slutredovisades den 1 mars 2022 genom rapporten Unga hbtq-personers utsatthet för omvändelseförsök i Sverige.
Rapporten pekar på att det finns unga hbtq-personer i Sverige som utsätts för påtryckningar och tvång som syftar till att få dem att förändra, permanent dölja eller avstå från att leva i enlighet med sin sexuella läggning.
Den 7 juli 2022 beslutade regeringen tilläggsdirektiv till utredningen om åtgärder mot kontroller av flickors och kvinnors sexualitet (dir. 2021:98). I tilläggsdirektiven ges utredaren även uppdraget att analysera och redogöra för vilket straffansvar som i dag finns när det gäller s.k. omvändelseförsök och ta ställning till och föreslå hur det straffrättsliga skyddet kan förstärkas. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag i denna del senast den 1 juni 2023.
Stockholm den 10 augusti 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.