Förbättrad mobiltäckning

Skriftlig fråga 2014/15:378 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-01
Överlämnad
2015-04-01
Anmäld
2015-04-07
Svarsdatum
2015-04-08
Besvarad
2015-04-08
Sista svarsdatum
2015-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

I interpellation 2013/14:172, Regeringens åtgärder för bättre mobiltäckning, framförde den nuvarande landsbygdsministern Sven-Erik Bucht att problem med mobiltelefontäckningen på landsbygden är vanligt förekommande.

Den 17 maj 2013 presenterade den dåvarande it-ministern sitt och alliansregeringens åtgärdsprogram för att få bättre mobiltäckning i landet. Dåvarande riksdagsledamoten Bucht konstaterade vid tillfället att it-ministerns tre åtgärder för bättre mobiltäckning i hela landet helt missar målet.

Vidare betonade Bucht två åtgärder som han i stället menade utgjorde viktiga åtgärder för att kunna förbättra mobiltäckningen. Dessa var:

  1. Förläng kraven på yttäckning för mobiltelefoni för 900-megahertztillstånden så att dessa gäller efter år 2015.
  1. Slå på mobiltelefonin igen på 450-nätet.

Med anledning av detta vill jag fråga:

 

Avser statsrådet Mehmet Kaplan att vidta de åtgärder som statsrådet Bucht förespråkade under sin tid i opposition och som framförs i interpellation 2013/14:172?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:378 besvarad av Mehmet Kaplan (MP), statsråd

Svar på fråga 2014/15:378 av Erik Ottosson (M) Förbättrad mobiltäckning

Erik Ottosson har frågat mig om jag avser att vidta de åtgärder som statsrådet Bucht förespråkade under sin tid i opposition och som framförs i interpellation 2013/14:172.

Till att börja med vill jag slå fast att det är mycket viktigt att hela landet har tillgång till en god mobiltäckning. I syfte att uppnå detta är det viktigt att radiofrekvenser (spektrum) används på ett effektivt och ändamålsenligt sätt, till bästa nytta för samhället.

När det gäller 900 MHz-bandet så gäller de befintliga täckningskraven till och med 2015. Det är Post- och telestyrelsen (PTS) som har i uppdrag att ge tillstånd för svensk användning av radiospektrum. Inom lagens ramar ska PTS utforma de tillståndsvillkor som operatörerna har att förhålla sig till och utöva tillsyn över att dessa följs. PTS har under 2014 utrett frågan om förlängning av villkoren och avser att fatta beslut i frågan i tid före de nuvarande tillståndsvillkorens utgång. I min roll som minister varken kan eller bör jag uttala mig om hur PTS agerar i enskilda ärenden. Dock ska PTS i sitt arbete utgå från de mål riksdagen har antagit när det gäller elektroniska kommunikationer och it-politik.

När tillståndet för 450 MHz-bandet utformades år 2005 utgick PTS ifrån att terminalmarknaden skulle utveckla mobiltelefoner som går att använda i detta frekvensband. Men marknaden har inte utvecklats som förväntat. Stora delar av NMT-abonnenterna gick över till GSM. Tillståndshavaren i 450 MHz-bandet såg då bättre affärsmöjligheter för mobilt bredband än för mobil telefoni. Det är dock viktigt att understryka att användarna har tillgång till taltjänster via modem men inte via en vanlig mobiltelefon. PTS genomförde år 2011 en tillsyn över hur tillståndshavaren lever upp till tillståndsvillkoren och fann att tillståndshavaren uppfyller kravet på täckning, motsvarande 80 procent av ytan i varje län, samt kravet på mobil telefonitjänst.

I dagens läge tillverkar inte stora industriföretag, som t.ex. Apple och

Samsung, terminaler eller ”smartphones” som stöder användning av 450

MHz-bandet i Sverige. Det är beklagligt, men regeringen har begränsade möjligheter att påverka detta. Dock sker en kontinuerlig utveckling av tekniken. Jag har gott hopp om att det på sikt kommer att finnas ett bättre utbud av terminalutrustning för 450 MHz-bandet.

Den nuvarande tillståndshavarens tillstånd i 450 MHz-bandet löper ut 2020. PTS har under 2014 utrett den framtida användningen av 450 MHz-bandet. Myndigheten fortsätter att arbeta med frågan.

Stockholm den 10 april 2015

Mehmet Kaplan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.