Förändringar i reavinstbeskattningen

Skriftlig fråga 2016/17:790 av Anette Åkesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-31
Överlämnad
2017-02-02
Anmäld
2017-02-03
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Statsrådet Peter Eriksson skapar viss förvirring när han i en intervju med Dagens Nyheter den 29 januari 2017 gör ett oförankrat utspel om att "reavinstskatten bör sänkas rejält". Den nuvarande regeringen ägnar sig ju snarare åt skattehöjningar – och finansminister Magdalena Anderson var därför som väntat snabbt ute och dementerade bostadsministerns utspel.

Dessutom kommer insikten om att det befintliga bostadsbeståndet måste nyttjas bättre lite sent. Det är inte länge sedan som Miljöpartiet – tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – med en skarp markering röstade ned ett förslag från alliansregeringen, som syftade just till att göra det enklare och mer lönsamt för privatpersoner att hyra ut sin bostad. Bostadsministern kan ju damma av det färdiga förslaget.

Man frågar sig om MP kommer att driva förslaget om sänkta reavinstskatter i kommande budgetförhandlingar med S och V.

Med anledning av det som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

Kan statsrådet närmare utveckla vad han menade med det angivna uttalandet, och är det statsrådets avsikt att driva frågan framöver?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:790 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/00483/SE

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:790 av Anette Åkesson (M) Förändringar i reavinstbeskattningen

Anette Åkesson har frågat bostadsminister Peter Eriksson vad han menade med sitt uttalande om ändrad kapitalvinstskatt och om han avser att driva frågan framöver. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är viktigt att upprätthålla stabila och förutsebara regler för så betydelsefulla beslut som köp av bostäder. Behovet av åtgärder på området måste ses långsiktigt och hanteras varsamt. Alliansregeringens förändringar av boendebeskattningen gick i riktning mot en minskad löpande beskattning och en ökad beskattning vid transaktionstillfällen.

Regeringen tog i början av förra året initiativ till breda politiska samtal där vi bland annat ville se över skatternas utformning för att främja ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Anette Åkessons parti och de övriga borgerliga partierna valde att lämna de samtalen. Jag ser därför för närvarande inte att det finns någon öppning för en blocköverskridande lösning.

Regeringen arbetar intensivt med åtgärder för en bättre fungerande bostadsmarknad. Till exempel har reglerna för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad ändrats vilket innebär att taket för uppskovsbelopp har slopats för avyttringar av privatbostäder som sker under perioden 21 juni 2016–30 juni 2020. Dessutom har metoden för att beräkna uppskovets storlek vid köp av billigare bostad ändrats.

När det gäller andra frågor än skatter, t.ex. hur beståndet kan utnyttjas effektivare, så vill jag nämna att Statskontoret har fått i uppdrag att utreda möjligheterna att öka uthyrningen av privatbostäder.

Stockholm den 8 februari 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.