FN:s skattekommitté

Skriftlig fråga 2013/14:274 av Bergstedt, Hannah (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-19
Anmäld
2013-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-15
Svar anmält
2014-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga

2013/14:274 FN:s skattekommitté

av Hannah Bergstedt (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Sverige bör ge stöd till att FN:s skattekommitté stärks. Det internationella finansiella systemet har på många sätt visat sig oförmöget att åstadkomma väsentliga förändringar som att bekämpa skatteflykt och spekulation. FN:s skattekommitté har mycket små resurser och saknar ett politiskt mandat. I stället förs diskussionen om hur man stoppar skatteflykt inom OECD, vilket i och för sig är bra. Problemet är dock att skatteparadisen är bättre representerade i OECD än utvecklingsländerna. Sverige bör tillsammans med de övriga nordiska länderna verka för att FN:s skattekommitté får ett politiskt mandat och mer resurser så att frågorna om skatteflykt också kan hanteras där fattiga länder har en röst. Det finns anledning att ha flera spår i kampen mot den globala skatteflykten, och Sverige har alltid varit en uppbackare av FN och FN-arbete. Fördelen med FN är att nästan alla stater är representerade där medan EU, OECD och G20 är klubbar med ett begränsat antal medlemmar från i första hand den rika världen. Ska de fattiga länderna få stöd på sina egna villkor måste dialogen med dem breddas och stärkas. FN är ett bra forum för detta.

Avser ministern att verka för att FN:s skattekommitté ges ett politiskt mandat och utökade resurser?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:274 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 15 januari

Svar på fråga

2013/14:274 FN:s skattekommitté

Finansminister Anders Borg

Hannah Bergstedt har frågat mig om jag avser att verka för att FN:s skattekommitté ges ett politiskt mandat och utökade resurser.

Skatteflykt och aggressiv skatteplanering är internationella problem. Samarbete är centralt för att finna lösningar som fungerar på en global basis. Sverige deltar aktivt i internationellt arbete med att motverka skatteflykt och aggressiv skatteplanering. Utvecklingsländernas perspektiv diskuteras i flera sammanhang, t.ex. i OECD:s särskilda arbetsgrupp för skatter och utveckling och i Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes.

Det är viktigt att utvecklingsländer, som är särskilt drabbade av illegal kapital- och skatteflykt, har tillräckliga verktyg för att motverka internationell skatteflykt och skatteundandragande. Ett grundläggande problem för dessa länder är att de ofta har brister i skatteförvaltningen och det är därför av stor vikt för dem att få tekniskt bistånd med att bygga upp kapaciteten i skatteförvaltningar för att säkerställa att skatteregler följs och att intäkter kommer den enskilda staten till del. Skatteverket har betydande erfarenhet av tekniska biståndsprojekt, t.ex. i Botswana. Sverige stödjer också det kapacitetsuppbyggnadsarbete Världsbanken och andra mellanstatliga utvecklingsbanker bedriver i utvecklingsländer.

Sedan förra året bidrar Sverige därutöver särskilt till FN-arbetet både med kompetens och med resurser genom att för första gången ha en nationell expert i FN:s skattekommitté.

Sverige stödjer därför på flera sätt gentemot utvecklingsländerna det mycket viktiga internationella arbetet med att motverka skatteflykt och aggressiv skatteplanering.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.