FN:s hantering av serbiska övergrepp mot kvinnor och barn i Kosovo
Skriftlig fråga 2021/22:1734 av Magnus Jacobsson (KD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-06-15
- Överlämnad
- 2022-06-16
- Anmäld
- 2022-06-17
- Svarsdatum
- 2022-06-22
- Sista svarsdatum
- 2022-06-22
- Besvarad
- 2022-06-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Ann Linde (S)
När jag var i Kosovo i april träffade jag Kosovos president Vjosa Osmani. Hon berättade för mig att när FN rapporterar om de övergrepp som har skett och som sker gentemot kvinnor och barn i krig tar man inte med övergreppen som skedde i Kosovo under kriget 1998–1999.
Jag träffade också doktor Feride Rushiti, som är ordförande för The Kosovo Rehabilitation Center for Torture Victims. Även hon berättade att FN inte tar med Kosovo i de rapporter som man har författat efter kriget.
För egen del anser jag att detta är djupt orättvist. FN ska arbeta för allas lika värde, och genom att förtiga ett övergrepp som alla känner till har skett låter man i praktiken övergreppet fortgå. Ett erkännande av ett övergrepp kommer inte att ta bort själva övergreppet, men det ger människor större möjlighet att läka och på sikt eventuellt försonas. Det är därför viktigt att även de övergrepp som skedde i Kosovo erkänns och bekräftas, så att de som drabbades på sikt kan känna att omvärlden såg oss, erkände vår smärta och lyfte fram oss.
Jag vill därför fråga utrikesminister Ann Linde:
Vad gör ministern för att FN ska erkänna Kosovos lidande på samma sätt som man lyfter fram andra övergrepp som sker i andra delar av världen?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1734 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)
Svar på fråga 2021/22:1734 av Magnus Jacobsson (KD)
FN:s hantering av serbiska övergrepp mot kvinnor och barn
i Kosovo
Magnus Jacobsson har frågat mig vad jag gör för att FN ska erkänna Kosovos lidande på samma sätt som man lyfter fram andra övergrepp som sker i andra delar av världen.
FN:s internationella brottmålstribunal för f.d. Jugoslavien (ICTY) hade jurisdiktion att pröva misstänkta krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten begångna på det f.d. Jugoslaviens territorium från 1991.
Kosovo är inte medlem i FN men FN:s mission UNMIK samt FN:s fackorgan, fonder och program inklusive UNDP (FN:s utvecklingsprogram) är verksamma i landet. UNMIK rapporterar bland annat om den humanitära situationen i Kosovo. Kosovo diskuteras i FN:s säkerhetsråd i genomsnitt två gånger per år med FN:s generalsekreterares rapport som grund. Rapporten hanterar på sedvanligt vis aktuella händelser.
Gällande försoning och hantering av det förflutna stödjer Sverige den EU-faciliterade normaliseringsdialogen mellan Belgrad och Pristina som syftar till att nå ett allomfattande avtal om relationen mellan Kosovo och Serbien. Dialogen förblir avgörande för normaliseringen av förbindelserna mellan Kosovo och Serbien.
Stockholm den 22 juni 2022
Ann Linde
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.