FN-rapport om rätten till konstnärlig och kreativ frihet
Skriftlig fråga 2013/14:494 av Gille, Agneta (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-03-13
- Anmäld
- 2014-03-13
- Besvarad
- 2014-03-19
- Svar anmält
- 2014-03-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 13 mars
Fråga
2013/14:494 FN-rapport om rätten till konstnärlig och kreativ frihet
av Agneta Gille (S)
till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)
För ett år sedan kom rapporten A/HRC/23/34 från Farida Shaheed, FN:s specialrapportör för kulturella rättigheter. Det är den första FN-rapporten om rätten till konstnärlig och kreativ frihet. Rapporten syftar till att ge en bild av kulturskapares situation världen över och slår fast att stater är skyldiga att skydda, försvara och stödja konstnärer och deras konstnärliga och kreativa frihet. Dessutom ger den en rad rekommendationer till medlemsländerna och menar att kränkningar av kulturella rättigheter bör uppmärksammas mer av staterna. Rapporten pekar på sambanden mellan olika konstnärliga rättigheter och hur dessa samverkar för att skydda såväl konstnärliga som demokratiska processer.
FN-rapporten lyfter också upp det internationella engagemanget för fristäder som ett viktigt verktyg för att stödja konstnärers rättigheter och yttrandefrihet i andra länder. Det vore positivt om rapporten fick mer uppmärksamhet i Sverige, med tanke på att den lyfter upp yrkesverksamma konstnärers möjlighet att försörja sig och vikten av yttrandefrihet för konstnärer världen över.
Jag vill ställa följande fråga till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth:
Avser ministern att ta del av rapporten och föra upp den till diskussion på nationell nivå?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:494 besvarad av Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth
den 19 mars
Svar på fråga
2013/14:494 FN-rapport om rätten till konstnärlig och kreativ frihet
Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth
Agneta Gille har frågat mig om jag har tagit del av FN-rapporten om rätten till konstnärlig och kreativ frihet och om jag avser att föra upp den till diskussion på nationell nivå.
Den rapport som Agneta Gille hänvisar till presenterades i mars 2013. Rapportens författare Farida Shaheed lyfter fram en rad olika aspekter på frågan om konstnärlig yttrandefrihet. I rapporten lämnas rekommendationer till FN:s medlemstater på hur konstnärers möjligheter att fritt få uttrycka sig kan stärkas genom insatser inom områden som lagstiftning, riktade stöd och utbildningssatsningar.
Av de kulturpolitiska mål som riksdagen antagit framgår att kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Värnandet av yttrandefriheten och förbättrade villkor för nyskapande kultur är två av regeringens allra viktigaste prioriteringar inom det kulturpolitiska området.
Regeringen har under denna och föregående mandatperiod arbetat för att främja fritt kulturskapande. Den statliga vuxencensuren för biograffilm har avskaffats, kulturskaparnas villkor har stärkts genom utbyggnad av allianserna inom scenkonstområdet, ett nytt avtal för medverkans- och utställningsersättning för bildkonstnärer har kommit till stånd, riktade satsningar har gjorts på centrumbildningarna m.m.
I en omvärld där det offentliga stödet till kulturområdet på många håll minskar drastiskt har den svenska regeringen satsat på och reformerat kulturpolitiken. Under åren 2006 – 2014 har den statliga kulturbudgeten höjts med 15,5 procent.
Som rapportören skriver finns det stora orosmoln när det gäller kulturens och mediernas frihet på fler håll i världen. Regeringen har gett ett särskilt uppdrag till Statens kulturråd att främja kulturens roll för yttrandefrihet och demokratisering genom att bl.a. verka för fler fristäder för förföljda konstnärer samt för att fristadskonstnärerna ska bli en del av offentligheten.
Regeringen har också inom biståndspolitiken lyft fram kulturskaparnas viktiga roll som pådrivare för demokrati och yttrandefrihet.
Avslutningsvis vill jag svara Agneta Gille att jag har tagit del av rapporten och dess förslag och att jag gärna har den som ett av flera underlag för en fortsatt kulturpolitisk diskussion. I den hoppas jag att många vill delta.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.