FN-personal som utnyttjar barn

Skriftlig fråga 2014/15:660 av Hans Hoff (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-06-12
Överlämnad
2015-06-13
Anmäld
2015-06-15
Sista svarsdatum
2015-06-24
Svarsdatum
2015-06-26
Besvarad
2015-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Återkommande under flera års tid har det avslöjats att FN-personal utnyttjar barn och kvinnor. Barn, i vissa fall så unga som åtta år, måste ställa upp på sex för att få mat, medicin, vatten och kläder. Det rapporteras även om våldtäkter och gruppvåldtäkter som utförts av FN-personal.  Det finns mycket i vår värld som är vidrigt. Det som en del av FN:s personal gör mot de mest utsatta människorna på vår jord toppar definitivt listan över vidrigheter. Jag vet att FN har agerat men uppenbarligen har det inte haft fullgod effekt då det återkommande rapporteras om övergrepp, nu senast denna vecka. Jag skulle vilja att Sveriges utrikesminister lyfter fram frågan officiellt och på alla andra sätt som är möjligt för att en gång för alla få stopp på utnyttjandet och att det säkerställs att det inte kan uppkomma igen.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

 

På vilket sätt avser utrikesministern att agera? 

Svar på skriftlig fråga 2014/15:660 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:660 av Hans Hoff (S) FN-personal som utnyttjar barn

Hans Hoff har frågat mig på vilket sätt jag avser agera för att få stopp på FN-personals utnyttjande av barn. Regeringen har i offentliga uttalanden klargjort att den delar oron och avskyn vad gäller de sexuella övergrepp mot barn som Hans Hoff beskriver. Regeringen anser vidare att FN måste efterleva principen om nolltolerans mot sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande av barn. Sverige anser även att FN-systemet måste säkerställa att anklagelser om sexuella övergrepp utreds.

Svensk utsänd personal till internationella insatser förväntas följa svensk lagstiftning oavsett om de verkar i Sverige eller utomlands. Utöver detta finns så kallade uppförandekoder som den utsända personalen har att efterleva i samband med internationella uppdrag. Sverige kräver att liknande uppförandekoder ska prägla alla internationella insatser där vi deltar. Inför deltagande i FN-insatser utbildas Försvarsmaktens personal i FN:s uppförandekoder.

Regeringen anser att förberedande missionsutbildning om skydd av

barn för FN-personal är ett nödvändigt och effektivt sätt att lyfta kunskapsnivån inom FN-systemet. I fjol stod Sverige genom Försvarsmaktens internationella centrum (Swedint) och Nordic Centre for Gender in Military Operations (NCGM) värd för en kurs i ämnet – United Nations Child Protection Training of Trainers Course. Ytterligare en ny kurs, United Nations Child Protection Course, är planerad till hösten 2015.

Sverige deltar även aktivt dels i de diskussioner om straffrättsligt ansvar för FN-personal som förs i generalförsamlingens sjätte utskott och dels i frågan om särskilda åtgärder för skydd mot sexuella övergrepp (Sexual Abuse and Exploitation, SEA) i generalförsamlingens femte utskott.

I februari 2015 lämnade generalsekreteraren i en rapport rekommen-dationer för hur FN kan stärka arbetet med prevention, tillämpning och stöd till offer av sexuella övergrepp. Generalsekreteraren föreslog bland annat bättre riskhantering, framtagandet av en kommunikationsstrategi samt rutiner för mottagande av anmälningar. Generalsekreteraren avser också fortsätta hänskjuta fall som kan utgöra brottsliga handlingar till nationella myndigheter för vidare hantering.

Vidare föreslog generalsekreteraren inrättandet av en fond för offer, ytterligare insatser för faderskapsutredningar samt utbildningsinsatser för FN-personalen, i synnerhet missionsförberedande utbildning vilket Sverige bidragit till. Regeringen har för avsikt att stödja general-sekreteraren i detta arbete.

Stockholm den 26 juni 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.