Flygstrategins utformning hos våra nordiska grannar
Skriftlig fråga 2014/15:416 av Edward Riedl (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-04-14
- Överlämnad
- 2015-04-14
- Anmäld
- 2015-04-15
- Svarsdatum
- 2015-04-22
- Sista svarsdatum
- 2015-04-22
- Besvarad
- 2015-04-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anna Johansson (S)
Regeringen har aviserat att man avser att presentera en flygstrategi under 2015. Vad denna ska innehålla, vid sidan av en flygskatt, har inte kommit till riksdagens kännedom.
Danmark och Finland har sedan tidigare infört en flygstrategi och Norge ser i dagsläget över frågan att införa en sådan. Sverige har en lång tradition av att inhämta inspiration och dra lärdom av reformer som genomförts hos våra nordiska grannländer.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:
Avser statsrådet, i arbetet med att ta fram en svensk flygstategi, att göra en analytisk jämförelse för att eventuellt kunna dra lärdom av de övriga nordiska länderna som redan har infört en flygstrategi?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:416 besvarad av Anna Johansson (S), statsråd
Dnr N2015/3402/MRT | ||
Näringsdepartementet |
Infrastrukturministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:416 av Edward Riedl (M) Flygstrategins utformning hos våra nordiska grannar
Edward Riedl har frågat mig om jag, i arbetet med att ta fram en svensk flygstrategi, avser att göra en analytisk jämförelse för att eventuellt kunna dra lärdom av de övriga nordiska länderna som redan har infört en flygstrategi.
Som jag svarat Edward Riedl vid ett flertal tillfällen kan jag inte uttala mig om själva strategins innehåll eftersom någon sådan inte är beslutad ännu. Däremot är Näringsdepartementet väl bekant med att ett flertal länder har tagit fram flygstrategier eller motsvarande, och har dem i åtanke inför arbetet med att ta fram en svensk just i syftet att få inspiration och dra lärdom av andras arbete.
Även om mycket är gemensamt i de olika ländernas arbeten kan jag konstatera att det också finns skillnader i utgångspunkter, målsättningar, syften, innehåll och arbetssätt. Finlands strategi presenterades i februari i år och har sin utgångspunkt i det reformarbete med det finska flygplatsnätet som påbörjats. Regionala arbetsgrupper för verkställandet av denna ”flygtrafikstrategi” har skapats med uppgift att skapa efterfrågan på regionala flygplatser och deras tjänster. En dansk luftfartskommission, med politiker och representanter från branschen och organisationer, presenterade 2012 en redogörelse för det arbete som ska främja en fortsatt utveckling av ett effektiv och konkurrenskraftig dansk luftfart. Även Storbritannien har tagit fram ett ramverk för luftfartspolitik, som redovisar den brittiska regeringens mål och principer som kan ligga till grund för beslutsfattande och planer på lokal och regional nivå.
Det kan också nämnas att EU-kommissionen aviserat ett arbete med en handlingsplan för den europeiska flygindustrins konkurrenskraft, som en del i det luftfartspaket som väntas i slutet av året. En av regeringens EU-prioriteringar är att verka för att luftfartspaketet innehåller förslag som motverkar försämrade arbetsvillkor och en snedvriden konkurrenssituation inom den civila luftfarten.
Stockholm den 21 april 2015
Anna Johansson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.