Fler poliser i kommunerna under sommaren
Skriftlig fråga 2016/17:1567 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-08
- Överlämnad
- 2017-06-09
- Anmäld
- 2017-06-12
- Svarsdatum
- 2017-06-21
- Sista svarsdatum
- 2017-06-21
- Besvarad
- 2017-06-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Sverige står inför ännu en sommar där många har anledning av att känna sig otrygga på grund av för få poliser i tjänst. Många invånare frågar sig, inte minst i mitt län Gävleborg från Ljusdal till Gävle: Hur kommer polisen att finnas tillgänglig under sommarmånaderna? Hur trygg kommer jag att kunna känna mig? En idé, mot bakgrund av att det brukar vara färre poliser i aktiv tjänst under sommaren, är att komplettera polisens arbete med fler ordningsvakter på allmänna platser för att öka tryggheten. Ordningsvakterna skulle då finansieras av staten.
Detta som en akut åtgärd för att motverka inte minst sexuella övergrepp och våldtäkter samt rån och inbrott. I andra länder finns det olika nivåer på poliser, och en snabb lösning skulle kunna vara att snabbutbilda ordningsvakter och väktare till just en ny polistjänst som kan finnas synlig och skapa trygghet. Det kommer vi inte att hinna med till sommaren, men eftersom ordning och trygghet är ett statligt ansvar genom polisen måste regeringen agera med andra åtgärder. Behovet är mycket stort, inte minst på landsbygden och i glesbygden. En företagare säger i en artikel rörande polisnärvaron i Västerbotten att polisen i landsbygden liknar Jesus. Alla har hört talas om honom men ingen har sett honom. Sverige behöver fler poliser, och vi måste få ett stopp på alla poliser som lämnar yrket på grund av att det är för dåligt betalt, men regeringen har ett akut ansvar att värna tryggheten även den här sommaren.
Min fråga till statsrådet Anders Ygeman:
Är statsrådet beredd att stödja kommunerna i Sverige med statligt finansierade ordningsvakter som kan bidra till att skapa en ökad trygghet i Sverige redan i sommar?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1567 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Svar på fråga 2016/17:1567 av Lars Beckman (M) Fler poliser i kommunerna under sommaren
Lars Beckman har frågat mig om jag är beredd att stödja kommunerna i Sverige med statligt finansierade ordningsvakter som kan bidra till att skapa en ökad trygghet i Sverige redan i sommar.
Det är Polismyndigheten som har huvudansvaret för att upprätthålla ordningen och säkerheten i samhället. Ordningsvakter och väktare har emellertid också viktiga uppgifter när det gäller att bidra till ökad trygghet.
Samtidigt är ordningsvakternas uppdrag avgränsat och de har endast begränsade polisiära befogenheter på de platser som omfattas av ordningsvaktsförordnandet. Som utgångspunkt gäller att ordningsvakter bara bör förordnas om uppgiften kräver de särskilda befogenheter som en ordningsvakt normalt har, samtidigt bör uppgiften inte vara så kvalificerad att den kräver polisutbildning. Ordningsvakter har lydnads- och rapporteringsplikt gentemot polisman och det är Polismyndigheten som utbildar, förordnar och har ansvaret för tillsynen av ordningsvakter. Normalt sett förordnas ordningsvakter för tjänstgöring endast på platser dit allmänheten har tillträde. Ordningsvakter kan t.ex. sköta ordningen vid gallerior och allmänna kommunikationsmedel.
En av utgångspunkterna i den nya Polismyndigheten är en polis närmare medborgarna. Det innebär att det lokala arbetet ska vara basen i myndighetens verksamhet, med ökad närvaro och tillgänglighet som grundas på lokala förutsättningar och behov. Polismyndighetens omfattande uppdrag innebär dock ofta svåra avvägningar när det gäller resursfördelning mellan olika angelägna arbetsuppgifter och geografiska områden.
Det är Polismyndighetens ansvar att fördela och organisera de resurser som finns inom myndigheten på det sätt som bedöms lämpligt. Det är naturligtvis angeläget att Polismyndigheten lever upp till sina åtaganden oavsett tidpunkt på året. En åtgärd från regeringens sida har varit att möjliggöra en utökning av den personella resursen inom myndigheten. Regeringen har föreslagit och aviserat tillskott till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2,7 miljarder kronor under perioden 2017–2020.
Jag kommer även i fortsättningen att noga följa hur Polismyndigheten använder sina resursförstärkningar och hur man arbetar för att säkerställa att intentionerna med reformen infrias.
Stockholm den 21 juni 2017
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.