Till innehåll på sidan

Fler kvinnor på maktpositioner i global politik

Skriftlig fråga 2014/15:59 av Birgitta Ohlsson (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-11-12
Överlämnad
2014-11-13
Anmäld
2014-11-14
Sista svarsdatum
2014-11-19
Svarsdatum
2014-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Tyvärr kan vi konstatera att kvinnor år 2014 fortfarande är underrepresenterade i politiken. Fortfarande råder en ojämn fördelning av kvinnors representation i de politiska systemen världen över - i nationella parlament, i regeringar och på lokal nivå. 

Utvecklingen går inte bara långsamt, det är också stor skillnad mellan olika länder. Målet måste vara en betydligt högre kvinnorepresentation och högre politiskt deltagande bland kvinnor i såväl Sverige som bland våra europeiska grannar liksom i övriga världen. Antagandet av en FN-resolution med syftet att öka kvinnors representation i de politiska systemen skulle vara ett viktigt verktyg i det arbetet.

Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Avser utrikesministern och regeringen att initiera en FN-resolution med fokus på kvinnor i konstitutionsbyggande och demokratiseringsprocesser samt kvinnorepresentationen såväl  i nationella parlament och regeringar som i lokala politiska församlingar?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:59 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:59 av Birgitta Ohlsson (FP) Fler kvinnor på maktpositioner i global politik

Birgitta Ohlsson har ställt frågan om regeringen och jag har för avsikt att initiera en FN-resolution med fokus på kvinnor i konstitutionsbyggande och demokratiseringsprocesser samt kvinnorepresentation såväl i nationella parlament och regeringar som i lokala politiska församlingar.

Jag har sedan tidigare tydligt förklarat min och regeringens avsikt att driva en feministisk utrikespolitik. Detta innebär att jämställdhet och säkrandet av kvinnors mänskliga rättigheter ska genomsyra svensk utrikes- och utvecklingspolitik och att fokus på kvinnors mänskliga rättigheter ska stärkas.

Idag kränks rättigheterna för kvinnor och flickor världen över genom både bristande efterlevnad av lagar och diskriminerande lagstiftning,

som ofta är grundad på värderingar och normer kopplade till rådande könsmaktsordningar. Det råder fortfarande en överrepresentation av män i de politiska systemen världen över. Kvinnors deltagande och inflytande i politiska processer utgör en viktig del i jämställdhetsarbetet och i stärkandet av kvinnors mänskliga rättigheter. Att motverka diskriminering och exkludering av kvinnor samt att verka för kvinnors självbestämmande i det privata såväl som det politiska livet är således viktiga aspekter i detta arbete och drivs fortlöpande och integrerat i FN- kontexten (till exempel FN:s kvinnokommission och för att stärka efterlevnaden av konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor, CEDAW).

Eftersom uteslutandet av kvinnor i politiska system ofta grundar sig i diskriminering och exkludering av kvinnor i olika delar av samhället som till exempel hälsa och utbildning finns goda argument för att kvinnorepresentation främjas bäst genom ökad integrering och fokus på kvinnors rättigheter i samtliga led. Sverige är därför drivande i en rad FN-fora, som till exempel rådet för mänskliga rättigheter och tredje utskottet i FN:s generalförsamling.

En särskild prioritering för regeringens utvecklingspolitik är mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet. Enligt den nya strategin för mänskliga rättigheter och demokratisering ska Sverige verka för att stärka förutsättningarna för kvinnor att vara aktiva aktörer i demokratiseringsprocesser och utöva inflytande över offentligt beslutsfattande. Genom att stödja insatser för jämställdhet och demokratisk utveckling i låg – och medelinkomstländer världen över bidrar Sverige aktivt till att främja kvinnors representation i de politiska systemen - i nationella parlament, i regeringar och på lokal nivå.

Nya initiativ till FN-resolutioner är en viktig del i arbetet för att vidareutveckla och stärka globala ramverk i frågor om jämställdhet. Det är också av största vikt att arbeta konkret i enskilda länder och regioner med dessa frågor på olika nivåer för att fortlöpande arbeta för att öka kvinnors deltagande och stärka kvinnors egenmakt inom flertalet områden på den utrikes- och utvecklingspolitiska agendan.

Stockholm den 21 november 2014

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.