Fjärrundervisning
Skriftlig fråga 2016/17:1521 av Lotta Finstorp (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-02
- Överlämnad
- 2017-06-05
- Anmäld
- 2017-06-07
- Svarsdatum
- 2017-06-14
- Sista svarsdatum
- 2017-06-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Så kallad fjärrundervisning innebär att man i realtid har en lektion på distans. Just nu testas detta på försök och Lapplands gymnasium är ett föredöme inom området.
Med tanke på dagens situation med rådande lärarbrist i Sverige och stora avstånd mellan skolor i delar av Sverige så kan detta vara en framtida lösning för den svenska skolan.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:
Hur ställer sig ministern och regeringen till fjärrundervisning och vilka åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta för fjärrundervisning?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1521 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)
Dnr U2017/02601/GV | |
Utbildningsdepartementet |
Gymnasie- och kunskapslyftsministern |
|
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1521 av Lotta Finstorp (M) Fjärrundervisning
Lotta Finstorp har frågat utbildningsministern hur han och regeringen ser på fjärrundervisning och hur han avser att underlätta för sådan undervisning. Frågan har överlämnats till mig.
Precis som Lotta Finstorp skriver har vi i dag en situation där det i många fall är svårt för huvudmännen att hitta behöriga lärare. Den 30 maj 2017 tog jag emot betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) från utredningen Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad (U 2015:09). Utredningen tillsattes för att öka möjligheterna att erbjuda undervisning över hela landet och ge våra barn och unga en likvärdig tillgång till utbildning.
I betänkandet föreslås bl.a. att möjligheterna att anordna fjärrundervisning ska öka för huvudmän för såväl de obligatoriska skolformerna som gymnasie- och gymnasiesärskolan. Att fler får möjlighet till fjärrundervisning kan leda till att fler barn och unga får undervisning av behöriga lärare. Fjärrundervisning kan även innebära att huvudmän kan fortsätta att bedriva undervisning i ämnen och kurser där elevunderlaget är litet och det annars finns risk att undervisningen inte blir av.
Samtidigt fortsätter regeringen arbetet med att öka läraryrkets attraktivitet och möta den lärarbrist som vi har i dag.
Jag har för avsikt att remittera betänkandet inom kort och avvaktar remissbehandlingen innan jag och regeringen tar ställning till hur förslagen ska hanteras.
Stockholm den 13 juni 2017
Anna Ekström
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.