Till innehåll på sidan

Finansieringen av den utökade matematikundervisningen

Skriftlig fråga 2013/14:598 av Mats Pertoft (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-05-05
Överlämnad
2014-05-06
Anmäld
2014-05-07
Besvarad
2014-05-14
Sista svarsdatum
2014-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

 

Under budgetåret 2013 utökades den obligatoriska matematikundervisningen i den svenska skolan. Samma sak skedde 2014. Skolhuvudmännen kompenserades genom att utökade medel tillfördes det kommunala utjämningssystemet.

Emellertid ser vi nu att kommunerna inte överallt förde vidare dessa utökade medel till respektive skolhuvudmän, vilket har inneburit ofinansierade utökade kostnader för bland annat ett antal fristående skolor i Sverige.

Detta är antagligen inte något större problem när det gäller större huvudmän, som driver ett flertal skolor och har större marginaler. Men för mindre fristående skolor, ofta med mer idéinriktade huvudmän, har detta inneburit ekonomiska problem.

Utifrån ett likvärdighetsperspektiv är det viktigt att alla huvudmän kompenseras ekonomiskt för utökade åtaganden i undervisningsskyldigheten.

Min fråga till utbildningsministern är följande:

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att säkerställa att alla huvudmän kompenseras ekonomiskt för den utökade undervisningsskyldigheten?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:598 besvarad av Mats Pertoft (MP)

Dnr U2014/3328/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern och vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:598 av Mats Pertoft (MP) Finansieringen av den utökade matematikundervisningen

Mats Pertoft har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att alla huvudmän kompenseras ekonomiskt för den utökade undervisningsskyldigheten.

Från och med höstterminen 2013 har den minsta undervisningstiden i matematik i grundskolan utökats med 120 timmar.

Enligt den kommunala finansieringsprincipen ska beslut som innebär nya obligatoriska uppgifter för kommuner åtföljas av en statlig finansiering. Det generella statsbidraget till kommunerna har därför utökats med 500 miljoner kronor per år, i enlighet med regeringens beräkningar i budgetpropositionen för 2011.

Lika villkor ska så långt som möjligt gälla för alla huvudmän. Detta säkerställs genom att kommunens bidrag till huvudmän för fristående skolor ska bestämmas efter samma grunder som hemkommunen tillämpar vid fördelning av resurser till de egna grundskolorna. Dessa huvudmän kompenseras således genom bidrag från elevernas hemkommuner. Hemkommunens beslut om bidrag får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol.

Stockholm den 14 maj 2014

Jan Björklund

Intressenter

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.