Finansiering av läkemedel för sällsynta diagnoser
Skriftlig fråga 2021/22:1910 av Barbro Westerholm (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-09-07
- Överlämnad
- 2022-09-08
- Besvarad
- 2022-09-14
- Sista svarsdatum
- 2022-09-14
- Svarsdatum
- 2022-09-14
- Anmäld
- 2022-09-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Riksdagen tillkännagav den 23 mars 2022 för regeringen att frågan om finansiering av läkemedel för sällsynta diagnoser måste lösas. Medan ett flertal länder har godkänt läkemedel för användning för sällsynta diagnoser inom ramen för sina försäkringssystem förvägras svenska patienter läkemedlen på grund av att de anses för dyra. Regeringen har ännu inte löst problemet, och nu har jag fått rapport om att läkemedlet Kaprio för cystisk fibros, förskrivet legalt i våra grannländer, har börjat säljas till svenska patienter på svarta marknaden. Så här kan det inte fortsätta, och tiden är knapp.
Därför är min fråga till socialminister Lena Hallengren:
När kommer regeringen att ha löst finansieringen av läkemedel som godkänts för behandling av patienter av såväl den europeiska läkemedelsmyndigheten som den svenska?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1910 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)
Svar på fråga 2021/22:1910 av Barbro Westerholm (L)
Finansiering av läkemedel för sällsynta diagnoser
Barbro Westerholm har frågat mig när regeringen kommer att har löst finansieringen av läkemedel som godkänts för behandling av patienter av såväl den europeiska läkemedelsmyndigheten som den svenska.
Alla patienter ska erbjudas god vård efter behov på lika villkor. På fem år har staten ökat anslaget för läkemedelsförmånerna från 25,9 miljarder kronor till 34,4 miljarder kronor, bland annat att möta den snabba utvecklingen av nya läkemedel.
För att säkerställa patientsäkerheten och för att olika läkemedel ska bedömas likvärdigt är det viktigt att använda etablerade processer för införande. Det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) som prövar frågor om pris- och subventionsstatus för förmånsläkemedel. Läkemedelsbolagen ansvarar för att förse TLV med underlag som visar att kostnaderna för de läkemedel som ska prövas står i proportion till deras värde. TLV prövar ärendena så skyndsamt som möjligt för att snabbt kunna ge patienter tillgång till nya läkemedel.
Regeringen har nyligen gett TLV ett brett uppdrag att analysera olika handlingsvägar som utvecklar tillgången till läkemedel för behandling av sällsynta sjukdomar, samt utreda och identifiera eventuella områden inom vilka det finns behov av författningsändringar. Utgångspunkten för arbetet ska bygga på en analys av patienternas tillgång till läkemedel för behandling av sällsynta sjukdomar. TLV ska bland annat analysera förutsättningarna och konsekvenserna av ett delvis förändrat förhållningssätt i subventionsbeslut om läkemedel för behandling av sällsynta sjukdomar i syfte att utveckla tillgången.
Sammanfattningsvis följer regeringen den viktiga frågan om en likvärdig tillgång till läkemedel i hela Sverige.
Stockholm den 14 september 2022
Lena Hallengren
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.