Filmning av patienter utan tillstånd
Skriftlig fråga 2013/14:312 av Zander, Solveig (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-01-14
- Anmäld
- 2014-01-14
- Besvarad
- 2014-01-22
- Svar anmält
- 2014-01-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 14 januari
Fråga
2013/14:312 Filmning av patienter utan tillstånd
av Solveig Zander (C)
till socialminister Göran Hägglund (KD)
Så kallade dokusåpor och tv-serier som filmas inom sjukvården med faktiska patienter har blivit allt vanligare. Det har den senaste tiden varit ett diskuterat och aktuellt ämne. Patienter som filmats har inte varit tillfrågade, och inte heller deras anhöriga har tillåtit filmningen. Trots detta har filmer sänts i tv och varit tillgängliga för alla och envar, intressanta program som visar en verklighet där man får se professionella yrkesföreträdare och en verksamhet som ska synas på olika sätt.
Nu senast är det ett ärende i Uppsala län som uppmärksammats. I Uppsala tingsrätt har man beslutat i just det aktuella ärendet att målet handlar om en inspelning och sändning av ett tv-program och att yttrandefrihetsgrundlagen då gäller. Sjuksköterskorna har, trots att de röjt sekretessbelagda uppgifter, inte brutit mot tystnadsplikten, eftersom de har meddelarfrihet enligt yttrandefrihetsgrundlagen och därmed får lämna sekretessbelagda uppgifter för publicering. I detta sammanhang är det viktigt att tänka på patienterna och deras anhöriga. Tryggheten för oss alla när vi har kontakt med sjukvården måste vara grundmurad. Ingen vill bli utlämnad till allmänheten, och det måste vara möjligt att sätta patientens integritet, trygghet och skydd före kommersiella intressen. Rättsläget är utifrån ovanstående otydligt och osäkert. Det finns skäl att skapa tydlighet i hur patienter och deras anhöriga kan vara säkra på att de behandlas med aktning i alla avseenden när de besöker sjukvårdsinrättningar.
Med anledning av ovanstående undrar jag vilka lagändringar ministern tänker ta initiativ till för att skydda patienter och anhöriga mot att utan deras medgivande utlämnas till allmänheten.
Svar på skriftlig fråga 2013/14:312 besvarad av Socialminister Göran Hägglund
den 22 januari
Svar på fråga
2013/14:312 Filmning av patienter utan tillstånd
Socialminister Göran Hägglund
Solveig Zander har frågat mig vilka lagändringar jag tänker ta initiativ till för att skydda patienter och anhöriga att utan deras medgivande utelämnas till allmänheten.
Enligt 2 a § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) ska hälso- och sjukvården bedrivas så att den uppfyller kraven på en god vård. Detta innebär bl.a. att den särskilt ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet. I 6 kap. l § patientsäkerhetslagen (2010:659) anges bl.a. att vården så långt som möjligt ska utformas och genomföras i samråd med patienten och att patienten ska visas omtanke och respekt.
Enligt 25 kap. l § offentlighethets- och sekretesslagen gäller sekretess inom hälso- och sjukvården för uppgift om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.
Frågan från Solveig Zander handlar till stor del om ett ärende från Uppsala läns landsting angående filmning på ett sjukhus i Uppsala läns landsting. Jag har inte möjlighet att uttala mig om det specifika fallet eftersom den rättsliga prövningen inte är avslutad.
Jag vill däremot avsluta med att säga att regeringen anser att patientens ställning behöver stärkas och förtydligas. Regeringen avser därför att under våren 2014 återkomma till riksdagen med ett förslag till en patientlag. Den nya lagen ska på ett lättillgängligt sätt tydliggöra patientens ställning bl.a. när det gäller information, delaktighet och valfrihet.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.