Fastställande av föräldraskap

Skriftlig fråga 2016/17:1714 av Caroline Szyber (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-07-04
Överlämnad
2017-07-04
Sista svarsdatum
2017-07-18
Svarsdatum
2017-08-10
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Med tillsättningen av Utredningen om modernare regler om faderskap och föräldraskap avser regeringen att utreda möjliga moderniseringar för fastställande av faderskap. Direktiven (2017:28) till utredningen anger en ambition att förenkla möjligheterna till föräldraskapspresumtion.

Utredningen ska ta ställning till om gifta par automatiskt anses vara barnets föräldrar oavsett om det är en man och kvinna eller om det är två kvinnor som är gifta med varandra. Med föräldraskapspresumtionen följer vårdnaden där båda föräldrarna blir vårdnadshavare till barnet.

Enligt SCB föds cirka två tredjedelar av alla barn till ogifta föräldrar. För de här barnen är det fortfarande modern som bestämmer även om fadern får vårdnaden – en värdering från samhällets sida där fadern inte värderas likvärdigt med modern i föräldraskapet.

För att en förälder ska kunna ta ut exempelvis föräldradagar eller vård av barn behöver föräldern vara vårdnadshavare. Ett viktigt steg för att på riktigt modernisera föräldraskapet och samtidigt mena allvar med att mödrar och fäder ska dela lika på föräldradagarna är att båda föräldrarna har samma förutsättningar och värderas likvärdigt i sitt föräldraskap. Barnets rättigheter stärks också i de fall en av föräldrarna blir svårt sjuk eller avlider under graviditeten eller i nära anslutning till förlossningen.

Utredningsdirektivens avgränsning till enbart gifta par gör att ogifta föräldrar även fortsättningsvis bär ojämlika förutsättningar för att bli vårdnadshavare. Den modernisering direktiven eftersträvar är enbart teknisk och handlar om att man ska kunna fastställa faderskapet genom digitala lösningar, ungefär som när vi deklarerar. Nyblivna pappor ska alltså fortfarande genomgå en omodern process fast på ett modernt sätt.

Direktiven kunde ha haft en ambition att förenkla fastställande av föräldraskapet. Ett förslag kunde vara att i samband med inskrivningen på mödravårdscentralen ta uppgifter och registrera vilka som är barnets föräldrar. Detta kunde sedan utgöra underlag för fastställande av föräldraskapet och var ett jämlikt bemötande och värderande av föräldrarna oavsett om det är mamma eller pappa.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Tänker ministern ta några initiativ för att komplettera utredningsdirektiven så att utredningen undersöker vilka författningsändringar och andra åtgärder som bedöms nödvändiga eller lämpliga för att möjliggöra fastställandet av ett föräldraskap oavsett om barnets föräldrar ingått äktenskap eller ej?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1714 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Dnr Ju2017/05929/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1714 av Caroline Szyber (KD) Fastställande av föräldraskap

Caroline Szyber har frågat statsrådet Morgan Johansson om han tänker ta några initiativ för att komplettera direktiven till Utredningen om faderskap och föräldraskap så att utredningen undersöker vilka författningsändringar och andra åtgärder som bedöms nödvändiga eller lämpliga för att möjliggöra fastställandet av ett föräldraskap oavsett om barnets föräldrar ingått äktenskap eller inte.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är angeläget att den föräldraskapsrättsliga lagstiftningen utvecklas i takt med samhället i övrigt. Att vara förälder är en viktig del av livet för många människor och lagstiftningen behöver vara utformad så att den kan hantera olika sätt att få barn och bilda familj. Regeringen bedriver därför ett aktivt arbete på detta område.

En av de åtgärder regeringen har vidtagit är att tillsätta Utredningen om faderskap och föräldraskap. Den har ett mycket omfattande uppdrag. Utredningen ska bland annat undersöka hur reglerna om bekräftelse av faderskap och föräldraskap för ogifta tillämpas och lämna förslag på hur regleringen kan moderniseras och förenklas. I direktiven nämns som exempel på sådan modernisering att det i Finland och Norge har gjorts lagändringar som gör det möjligt att bekräfta ett faderskap eller ett föräldraskap redan i samband med mödravården. Uppdraget är alltså inte begränsat till att undersöka de möjligheter som digitalisering kan erbjuda för att förenkla förfarandet.

Stockholm den 10 augusti 2017

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.